Træk dit tab ved fly- eller bankkrak fra

Kun få ved, at de kan få en tredjedel tilbage via selvangivelsen, hvis de f.eks. har mistet penge ved bankkrak eller konkursramte flyselskaber.

Cimber Sterling (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Da Cimber Sterling gik konkurs i maj sidste år, stod mange med ubrugelige flybilletter. Krakket ramte særligt hårdt for de danskere, der havde købt rejsen via dankort og ikke havde tegnet en konkursforsikring. Dermed var pengene tabt.

Men det er faktisk muligt at få en tredjedel af beløbet tilbage i skat, når bare tabet overstiger 2.000 kroner.

- Har du penge stående i en bank, som du ikke får dækket af indskydergarantifonden, eller har du en flybillet, hvor flyselskabet krakker, så kan du trække det fra på din selvangivelse, siger Søren Bech, partner i revisionsvirksomheden PwC.

Fradraget skyldes en lov, der trådte i kraft 27. januar 2010. Den betyder, at staten via skatten dækker en tredjedel af tabet, hvis pengene er indbetalt efter denne dato.

Men alt for mange danskere snyder sig selv, fordi de ikke kender reglerne, mener flere revisorer og skatteadvokater.

- Vi oplever helt klart, at mange ikke kender til dem. Selv professionelle revisorer er ikke opmærksomme på de her regler, siger Torben Bagge, partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Tusinder af konkurser

Alene i 2012 var der 4.577 konkurser i Danmark. Det svarer til 15 om dagen, eller 1,7 procent flere end i 2011, viser en opgørelse fra kreditvurderingsbureauet Soliditet.

I sidste uge kunne danskerne se deres årsopgørelse for 2012. Men selv om der de seneste år har været mange konkurser og bankkrak, så har Skat ikke noget overblik over, hvor mange, der rent faktisk benytter sig af fradraget.

- Ud fra systemerne kan vi desværre ikke se, hvor mange der benytter sig af denne her fradragsmulighed, siger kontorchef Klaus Østergård Jensen.

Han afviser dog, at Skat er for dårlige til at skilte med borgernes muligheder.

- På vores hjemmeside er det synligt, når man logger på sin årsopgørelse, at der er forskellige vejledninger og cheklister til, hvad man skal være opmærksom på, siger han.

Pengene skal være tabt

Ud over at have tabt for mere end 2.000 kroner, og at pengene skal være betalt efter januar 2010, skal man for at få skattefradraget have anmeldt sit krav i konkursboet og have fået besked på, at man ikke kan få sine penge igen.

Ofte tager det flere år, før et konkursbo er endeligt gjort op, men har man f.eks. købt flybilletter hos Cimber Sterling, kan man allerede nu få et klart svar:

- De midler, der er i konkursboet bliver opslugt af krav, der er højere oppe i konkursordenen i forhold til tidligere ansatte. Så der er ikke nogen dækning til de simple kreditorer, der har tabt penge på billetterne, siger Lisa Bo Larsen, partner i advokatfirmaet Kromann Reumert og kurator i konkursboet.

Facebook
Twitter