Trænere har ulovlige forhold til udøvere

En helt ny undersøgelse som DR kan offentliggøre, viser at otte procent af alle 15-18 årige udøvere i idrætsklubber har et ulovligt forhold til deres træner.

En helt ny undersøgelse som DR kan offentliggøre, viser at otte procent af alle 15-18 årige udøvere i idrætsklubber har et ulovligt forhold til deres træner. (Foto: DR © DR)

En helt ny undersøgelse som DR kan offentliggøre, viser at otte procent af alle 15-18 årige udøvere i idrætsklubber har et ulovligt forhold til deres træner.

Det svarer til cirka 13.500 unge. Og i denne uge blev en 22-årige håndboldtræner fra Odense sigtet for at have haft sex med en 14-årig pige, som han var træner for.

Sagen er langt fra enestående. På Syddansk Universitet i Odense har idrætsforsker Jan Toftegaard Stöckel lavet en omfattende undersøgelse af dansk idræt.

Det er første gang nogensinde, at det bliver undersøgt, hvor udbredt de forbudte kæreste-lignende forhold er i den danske sportsverden.

Undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort, men den viser altså, at otte procent af udøverne mellem 15 og 18 år, altså næsten hver 10. udøver, har haft et forhold til sin træner.

- Vi har en tendens til, og ikke bare i Danmark, men i hele verden at sætte idrætten op på en piedestal. Men under overfladen er der en masse, som ikke tåler dagens lys, siger idrætsforsker, Jan Toftegaard Stöckel.

Jan Toftegaard Stöckel mener tallene viser, at der er store problemer i dansk idræt. Omkring 80 procent af danske børn under 18 år er medlemmer af en sportsklub. Forældre sender børn af sted i den tro, at her er der sundt og trygt at være. Og sådan er det altså ikke altid, viser undersøgelsen.

- Vi har det her billede, om at idrætten er god og karakterdannende. Den giver beslutsomhed og mod. Men idrætten har også en skyggeside. Skyggesiden består blandt andet i når træneren misbruger sin udøver.

Og selvom der altså er tale om et forhold mellem en træner og en udøver, hvor begge er indforståede med forholdet, så er det stadig ulovligt. Præcis som hvis en lærer er seksuelt sammen med en elev.

Jan Toftegaard Stöckel har set massevis af de her sager. Og han har set, hvordan de kan have konsekvenser for udøverne mange år ud i fremtiden. Han mener, det er tid til at der bliver ryddet op i dansk idræt. Blandt andet mener han, der bør være bedre opsyn med trænerne i klubberne.

- Der er god grund til at kigge ind i idrætten og se, hvad det egentlig er for en adfærd, der er i den dagligdags idræt. For den er ikke så god og ren, som vi går og bilder os ind, siger han.

FacebookTwitter