Trafikbøde koster statsborgerskab

I januar blev bøderne ved færdselsovertrædelser sat op. Det rammer en række indvandrere, der vil have dansk statsborgerskab.

Mohamed Ali Hassan er 22 år og HF-student fra Kalundborg. Han er kørt over for rødt lys og må vente seks år på et dansk statsborgerskab. (Foto: Sten Jørgensen © DR)

I januar blev bødetaksterne ved færdselsovertrædelser sat betydeligt op - og det rammer nu en række indvandrere og andre, der gerne vil have dansk statsborgerskab.

Det viser en sag fra Kalundborg.

Her har en 22-årig ung somalier, der har boet i Kalundborg i 10 år, fået besked på, at han først kan blive dansk statsborger i 2018.

Årsag: Han kørte uden kørekort lige inden han skulle op til køreprøve for fire år siden, og i foråret fik han en bøde for at køre overfor rødt lys. De nye bødetakster betyder, at han får en karenstid på seks år, inden han kan søge dansk statsborgerskab.

Sådan er bestemmelserne i et cirkulære, som er fastlagt politisk.

Mener ikke cirkulæret skal ændres

Men de er for hårde, mener 22-årige Mohamed Ali Hassan, der netop har sat HF-huen på hovedet og nu vil være revisor.

- Jeg fik det at vide netop som jeg skulle op til eksamen, og jeg var ellers i den pulje, der skulle have dansk statsborgerskab i år, fortæller han.

Hvis bødetaksterne ikke var sat op ved årsskiftet var karenstiden på seks år ikke blevet udløst.

- Jeg så gerne, at folketinget eller regeringen kiggede på reglerne igen efter bødetaksterne er sat op, siger Mohamed Ali Hassan.

Men det skal han ikke regne med, siger næstformand i Det Radikale Venstre og ordfører på indvandrerområdet, Zenia Stampe.

- Jeg kan godt høre, at denne enkeltsag lyder urimelig, men umiddelbart tror jeg ikke vi vil ændre cirkulæret, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk