Trafikofre skal gøre vejene mere sikre

Børn og unge passer bedre på i trafikken, når de har mødt et menneske, som selv er blevet ramt af en alvorlig trafikulykke.

Trafikofre påvirker unges farlige trafikvaner. 8 ud 10 unge tænker mere over hvordan, de opfører sig i trafikken efter, de har hørt et trafikoffer fortælle sin historie om før og efter den voldsomme ulykke. Arkivfoto. (Foto: Localeyes Nordjylland)

Børn og unge opfører sig mere forsigtigt i trafikken, når de i løbet af deres skoletid har mødt en der har været udsat for en voldsom trafikulykke. Det viser en undersøgelse som Rådet for Sikker Trafik har lavet.

Derfor skal rådet sammen med TrygFonden ud og finde flere trafikofre, som vil tage ud at fortælle deres historie til de ældste skoleelever.

Alle skal møde en ambassadør

De unge er stærkt overrepræsenteret i trafikulykker, og målet er, at alle skoleelever en gang i deres skoletid skal have oplevet et foredrag med en sådan ambassadør, fortæller Lars Olsen, der seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik til DR Nyheder.

Det betyder, at der skal findes fem nye trafikambassadører hvert år i de kommende år. En trafikambassadør er en person, som selv har været involveret i en voldsom trafikulykke med voldsomme konsekvenser eller en nær pårørende, der har mistet en datter, søn eller søskende i en trafikulykke.

Ingen løftede pegefingre

-Evalueringen viser, at de unge meget bedre forstår risici ved ikke at begå sig sikkert i trafikken og konsekvensen af alvorlige ulykker, når de ser og hører en person, der har prøvet det i det virkelige liv, siger Lars Olsen.

- Børn og unge kan meget lettere forholde sig til konsekvenser, når de hører et menneske fortælle med egne ord og uden løftede pegefingre.

Dobbelt så mange møder

Sidste år mødte 41.000 børn og unge sidste år en trafikambassadør fra Sikker Trafik Live. Det er næsten en fordobling i forhold til 2009.

3000 unge og 200 skolelærere har svaret på spørgsmål i evalueringen. Her svarer 8 ud af 10 unge, at de tænker mere over, hvordan de selv opfører sig i trafikken, og også dehar større opmærksom på deres kammeraters adfærd i trafikken.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter