Trafikstøj kan have givet Else Marie kræft

Else Marie Thomsen har som nabo til en af landets mest trafikerede motorveje kæmpet mange år med søvnløshed og stress. For seks år siden blev hun ramt af brystcancer, som kan skyldes trafikstøjen.

I 42 år har Else Marie Thomsen og hendes mand boet ved siden af motorvejen i Bramdrupdam.

En konstant summende støj fra biler og lastbiler omgiver Else Marie og Sven Erik Thomsens hjem på Lykkevænget i Brandrupdam nær Kolding.

Få hundrede meter fra deres hus løber en af landets mest trafikerede motorveje.

Igennem mange år spolerede trafikstøjen Else Marie Thomsens nattesøvn.

- Jeg har sovet dårligt. Omkring kl. 6 er de store lastbiler nået herop nede fra grænsen, og de støjer meget, forklarer Else Marie Thomsen.

Hun er nu pensioneret, men var i hendes tid som sygeplejerske sygemeldt med stress, hvilket kan hænge sammen med den dårlige nattesøvn.

Trafikstøj og deraf manglende nattesøvn kan ud over stress udløse hjertekarsygdomme, diabetes og overvægt. Det skønnes at trafikstøj er skyld i 600 slagtilfælde hvert år og 200 til 500 dødsfald.

Flere fik brystcancer på Lykkevænget

For seks år siden blev Else Marie Thomsen ramt af brystcancer, som hun nu er helbredt for.

- Ud over at jeg var ramt af brystkræft, havde min nabo herinde ved siden af også brystkræft og der er også en dame længere oppe på vejen, som har haft brystkræft, forklarer Else Marie Thomsen.

Et dansk studie har vist, at trafikstøj kan give brystcancer. Man kan dog ikke vide med sikkerhed, om det er trafikstøjen, der har givet Else Marie Thomsen og de andre damer på Lykkevænget brystcancer.

- Men jeg bemærkede da også det studie, der viste, at der kan være en sammenhæng imellem de to ting, siger Else Marie Thomsen.

Ønsker støjskærm

Selvom støjen fra motorvejen er voldsom i Bramdrupdam og de sundhedsmæssige konsekvenser veldokumenterede, har borgerne endnu ikke haft held til at overbevise politikerne om, at der skal sættes en støjskærm op.

- Når politikerne sidder i opposition, vil de gerne hjælpe, men når de så kommer til magten, kan de ikke finde pengene, forklarer Sven Erik Thomsen, der er gift med Else Marie.

Da de købte huset i 1974 kørte der 5000 køretøjer på motorvejen i døgnet – i dag kører der over 60.000.

- Dengang kunne vi ikke vide, at det ville blive så voldsomt, forklarer Sven Erik Thomsen.

Ægteparret har nu fået nye vinduer og isoleret huset for at begrænse støjen.