Trafikstyrelsen: Fejl på IC4-tog kan føre til alvorlige hændelser

Problemer med IC4-togene er så alvorlige, at der er risiko for omgivelserne, vurderer Trafikstyrelsen.

Her er problemet, som kan betyde alvorlige fejl på de nye IC4-tog. Indtil videre har de tre hændelser med materialebrud dog ikke forårsaget personskader. Billede fra Trafikstyrelsens notat. (Foto: Trafikstyrelsen © DR)

Den meget lange historie om IC4-togene får nu tilføjet endnu et kapitel. Denne gang er det Trafikstyrelsen, der råber op på grund af frygt for ødelagte signalkabler og tog fastklemt i sporskifter.

Trafikstyrelsen har givet DSB frem til mandag til at få styr på en ny risikovurdering.

I tre tilfælde siden 2010 - det seneste i marts i år - er der konstateret "materialebrud i lejeskålen" ved "forreste akselhjulleje", skriver DSB i en mail til Havarikommissionen.

Det viser notater, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Lille risiko for afsporing

Trafikstyrelsen valgte derfor at se nærmere på konstruktionen af togene for at vurdere risiciene.

Her skriver styrelsen, at scenariet kan betyde ødelagte signalkabler eller et tog fastklemt i et sporskifte, og endnu værre at "lejeskålen brækker i yderligere fragmenter, som kan skade omgivelser eller komme under de efterfølgende hjul med en mulig afsporing til følge". Risikoen for afsporing er dog meget lille ifølge Trafikstyrelsen, der vurderer, "at det er sandsynligt, at hændelsen aldrig indtræffer".

Ifølge styrelsens notat har de tre hændelser ikke ført til afsporing eller personskader, men den tekniske udredning af problemerne med en revnet lejeskål er ikke opløftende.

I samme notat vurderer Trafikstyrelsen, at "hændelsestypen kan medføre en alvorlig risiko for jernbanesikkerheden".

DSB: Vi er opmærksomme på fejlene

Trods problemerne har DSB ingen planer om at tage tog ud af drift. Men DSB er klar til at handle, hvis det bliver nødvendigt, oplyser sikkerhedschef Lars Nordahl.

- Der foretages lige nu undersøgelser af de revner, der er konstateret på enkelte IC4 og IC2 tog. Vi tager situationen alvorligt og er i tæt dialog med Trafikstyrelsen.

- Hvis vi eller Trafikstyrelsen vurderer, at der er behov for at tage tog ud af drift, vil vi ikke tøve med det. Her og nu er det imidlertid ikke tilfældet, siger sikkerhedschef i DSB Lars Nordahl Lemvigh i en mail til Ritzau.

S: Det er skrækkeligt

IC4-togene har haft en problemfyldt fortid. Blandet andet med kraftigt forsinket levering, fejl på klimaanlæg, sammenkoblingerne og bremserne.

Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, er da heller ikke begejstret.

- Det jo meget bekymrende, og man bliver jo overrasket den ene gang efter den anden over den farce, som IC4 har udviklet sig til, siger Rasmus Prehn til DR Nyheder.

- Det er utroligt ulykkeligt, og jeg tror, alle tænker: bare vi kunne lave det her om. Vi skulle aldrig have rodet os ud i kontrakten med Ansaldobreda (leverandørerne, red.), siger Rasmus Prehn.

- I får til mandag

Ifølge notat fra Trafikstyrelsen skal DSB komme med en midlertidig risikovurdering til styrelsen senest den 7. april.

Den endelige risikovurdering og sikkerhedsvurderingsrapport skal være klar den 15. maj.

Facebook
Twitter