Trafikstyrelsen om flyveforbud: 'Kan vare i lang tid'

Ren spekulation, at der er noget galt med flytypen, lyder det fra Trafikstyrelsen.

Mange danskere har købt flybilletter til Norwegians suspenderede 737 Max 8. (Foto: Kallestad © Scanpix)

Den europæiske luftfartsmyndighed, Easa, har suspenderet al flyvning med flytypen Boeing 737 MAX 8.

Forbuddet sker som en følge af flystyrtet i Etiopien i søndags, som skete med denne flytype. Det er uvist, hvorfor flyet fra Ethiopian Airlines styrtede, og det er derfor også uvist, om det er af samme årsag, som da samme flytype styrtede ned i Indonesien i oktober.

Af sikkerhedsmæssige årsager har den europæiske luftfartsmyndighed, Easa, tirsdag aften valgt at suspendere flyvninger i Europa.

Det betyder, at der heller ikke vil være flyvninger med flytypen til og fra Danmark.

Mange europæiske lande herunder Storbritannien og Tyskland var selv ude at suspendere flyvninger tidligere på dagen, men ifølge Michael Dela, der er kontorchef i Center for Luftfart i Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen, vurderede man ikke, at der var grund til at gøre det samme i Danmark.

- Vi valgte ikke at gøre det, før vi fik noget mere fra Easa. Vi havde ingen informationer, der be- eller afkræftede en sammenhæng mellem de to flystyrt. Det er ren spekulation. Og det kan man også se af det, Easa skriver. De gør det udelukkende på mistanken og på, at man ikke kan udelukke en sammenhæng, siger Michael Dela.

Suspendering kan vare et stykke tid

Michael Dela har ikke oplevet en suspendering i det her omfang tidligere. Men han vurderer, at der kan gå et stykke tid, før der gives grønt lys til flytypen igen.

- Det kommer an på, hvor hurtigt undersøgelsen af havariet skrider frem. For at ophæve suspenderingen skal der en begrundelse til. Men når man ikke kender begrundelsen for, hvorfor flyet havarerede, så kan det være svært at finde en begrundelse for at ophæve den. Så der kan gå lang tid, siger Michael Dela.

Selv om ingen danske selskaber flyver med Boeings 737 MAX 8, så vil det komme til at påvirke mange danskeres rejser i den kommende tid. Blandt andre har Norwegian 18 fly af typen.

- Der er passagerer, som har købt billetter med udenlandske selskaber som Norwegian, og det kan ikke udelukkes, at ruteprogrammet bliver påvirket. Og på verdensplan kan det påvirke flytrafikken ganske betydeligt, siger Michael Dela.

Boeing står fortsat inde for sikkerheden af deres fly, meddelte de i en pressemeddelelse tidligere i dag. I USA og Canada er flyvningerne med Boeings 737 Max 8 endnu ikke suspenderet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter