Transkønnet, non-binær eller transseksuel? Forstå begreberne her

Især ét udtryk er et kæmpe no-go, lyder det fra LGBT.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis folk er forvirrede. Der er ikke engang 100 procents enighed om alle begreber i vores miljø, siger Linda Thor Pedersen hos LGBT. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I DR's serie "Jeg vil ikke være pige, mor" optræder begrebet "transkønnet" masser af gange. Men begrebet er blot et af mange, når det kommer til kønsidentitet og seksuel tiltrækning.

Eller som talsperson for transpersoner & transpolitisk arbejde i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) Linda Thor Pedersen siger:

- Jeg kan sagtens forstå, hvis folk er forvirrede. Der er ikke engang 100 procents enighed om alle begreber i vores miljø.

Netop derfor er langt de fleste også meget overbærende, hvis folk bruger det forkerte udtryk, forklarer hun.

- Det bliver først krænkende, hvis folk bevidst eller gentagne gange bruger et forkert begreb, selvom de kender det korrekte, siger hun.

Homoseksuel transkønnet?

Hun nævner seksuel tiltrækning blandt transkønnede som noget, der fortsat bliver debatteret. For hvornår er der for eksempel tale om homoseksualitet blandt transkønnede? Når vedkommende er seksuelt tiltrukket af en person af samme fysiske køn eller af en person med det køn, som transpersonen har som kønsidentitet?

- Jeg mener, at homoseksualitet bør tage udgangspunkt i kønsidentitet. Men der er som sagt ikke helt enighed, og det bliver også let lidt abstrakt, medgiver Linda Thor Pedersen.

Herunder kan du se en gennemgang af de mest benyttede udtryk, som LGBT definerer dem, når det kommer til køn. Bemærk, at de følgende udtryk ikke har noget med seksualitet eller seksuel tiltrækning at gøre.

Kønsidentitet

En persons individuelle oplevelse af dels sit køn, hvilket måske, måske ikke svarer til det køn, man er tildelt ved fødslen.

Kønsudtryk

Det udtryk for køn, som en person viser udadtil. For eksempel hvordan man klæder sig.

Transkønnet/Transperson

Fællesbetegnelse om personer, hvis kønsidentitet eller kønsudtryk i større eller mindre grad ikke er i overensstemmelse med det køn, de blev tildelt ved fødslen.

At være transkønnet har ikke noget med seksuel orientering at gøre.

Kim på 11 år er født som pige, men ønsker at være en dreng. Som den yngste nogensinde i Danmark er Kim nu gået i gang med en hormonbehandling, der skal standse kroppens udvikling som pige. Flere og flere transkønnede børn beder om hjælp til et kønsskifte. (Foto: Nikolaj Venge)

Non-binær/Ikke-binær

At definere sig som noget andet end mand eller kvinde.

Transfeminin/Transkvinde

Transpersoner, der ved fødslen er tildelt det mandlige køn.

Transmaskulin/Transmand

Transpersoner, der ved fødslen er tildelt det kvindelige køn.

Transvestit

En person, der lejlighedsvis gennem sin påklædning og adfærd udtrykker det modsatte køn, og hvis kønsidentitet i større eller mindre grad adskiller sig fra vedkommendes biologiske køn.

Henrik Sørensen er transvestit og gift med Lis Sørensen. Når han klæder sig på som kvinde, hedder han Henriette. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Transseksuel

Nogle transkønnede personer anser begrebet som stødende, da det er en medicinsk betegnelse for personer med et misforhold mellem det køn, man fik tildelt ved fødslen og den kønsidentitet, man har. Ordet er i dag et generelt no-go at bruge, da det hentyder til at have noget med seksualitet at gøre, siger Linda Thor Pedersen.

Kilde: Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner