Transportfly blokerer Karup Lufthavn

Flere flyvninger til og fra Karup Lufthavn er blevet aflyst, fordi et stort russiskbygget transportfly er kørt fast på startbanen. Flyet bruges af forsvaret.

Flere flyvninger til og fra Karup Lufthavn er blevet aflyst, fordi et stort russiskbygget transportfly- af typen Antonov 124, der her ses i Karup i 2007, er kørt fast på startbanen (Arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Et kæmpestort russisk Antonov transportfly kørte torsdag aften af startbanen på flyvestation Karup. Flere flyvninger til og fra Karup Lufthavn er aflyst, oplyser Flyvertaktisk Kommando.

Flyet er et Antonov 124, der er blandt verdens største fly. Det danske forsvar bruger blandt andet flyene til at transporterer pansrede mandskabsvogne og de 62,5 tons tunge Leopard-kampvogne til Afghanistan.

Uheldet skete, da det store transportfly var kørt til den vestlige ende af startbanen for at foretage en vending og gøre klar til at lette.

Arbejder på at få startbanen ryddet

Under manøvren kom piloten til at køre fronten af flyvemaskinen så langt ud over kanten af banen, at næsehjulet kørte ud i rabatten.

- Den her flyvemaskine er meget stor og tung, og den kan derfor ikke komme tilbage på banen. Det skal den så have hjælp til, og det er det, vi er i gang med nu, siger Kaptajn Michael Langeberg, presseofficer i Flyvertaktisk Kommando til DR Nyheder.

Flyvevåbnet arbejder på at få startbanen ryddet, så den civile trafik kan genoptages i morgen tidlig.

På vej til Sydafrika

Transportflyet var på vej til Sydafrika med materiel for Hæren, oplyser Flyvertaktisk Kommando til DR Nyheder.

I Sydafrika skal det pågældende materiel efter planen varmetestes - det vil sige prøves af under temperaturer og forhold, der kan minde om det, det kan blive udsat for i Afghanistan.