Traumeramt soldat får nej til pension i Højesteret

En ansættelsesmæssig teknikalitet gør, at soldat ikke kan få særlig pension efter traumer.

Højesteret har stadfæstet en landsretsdom fra september i år, der siger, at en traumeramt soldat ikke har ret til særlig pensionsydelse. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Efter halvanden måneds krig i Bosnien i 1996 blev en dansk soldat ramt af angst og søvnbesvær.

Men hvor andre soldater i lignende situationer har ret til en særlig pension fra Forsvaret, en såkaldt tilskadekomstpension, så må den traumatiserede balkanveteran kigge langt efter et økonomisk plaster på sit psykiske sår.

Tværtimod skal manden betale 100.000 kroner til Forsvarsministeriet. Pengene skal dække ministeriets udgifter til sagsomkostninger for at føre sagen for Højesteret.

Det er Højesteret - landets øverste domstol - som onsdag har afsagt endelig dom i sagen. Dommen er en stadfæstelse af en landsretsdom fra september i fjor.

Ansættelsesforhold står i vejen

Under sin krigstjeneste i Bosnien var soldaten overenskomstansat. På det tidspunkt kunne overenskomstansatte ikke få udbetalt den særlige pension. Den slags var forbeholdt tjenestemandsansatte.

I august 1996 bestemte Folketinget, at de to grupper af ansatte ikke skulle behandles forskelligt på baggrund af deres ansættelsesforhold.

Men den lov trådte først i kraft, mere end et halvt år efter, at balkanveteranen havde gjort tjeneste i Bosnien. Og loven virker ikke med tilbagevirkende kraft.

Det har Forsvarsministeriet hele tiden hævdet, og nu har både Østre Landsret og Højesteret givet ministeriet ret.

/ritzau/