Tre års fængsel til svindler fra Københavns Kommune

- Jeg brugte pengene på sommerhus, biler, ringe, ure, rejser, fortalte den 50-årige, der har taget 17,7 millioner kroner fra Københavns kommunekasse gennem 13 år. I dag blev han idømt tre års fængsel.

I dag tilstod den 50-årige at have svindlet Københavns Kommune for 17,6 millioner kroner over 13 år. (Foto: © Rikke Faurfelt, DR)

En 50-årig tidligere regnskabsmedarbejder i Københavns Kommune skal i fængsel i tre år for at have svindlet Københavns Kommune for 17,7 millioner skattekroner i en periode på 13 år.

Det blev til formiddag slået fast i Retten på Frederiksberg, hvor regnskabsmedarbejderen tilstod at have begået flere former for svindel. Blandt andet har den 50-årige taget af kassen ved at udstede checks, bestille rejsevaluta og overføre penge fra kommunen til sin private konto.

Under retsmødet tilstod han alle forhold og kom ind på, hvordan han præcist har udnyttet kollegers id og huller i systemet til at berige sig selv.

Han er desuden dømt til at skulle betale pengene tilbage - plus sagens omkostninger.

- De penge er brugt

Den 50-årige har siden 1991 arbejdet i Københavns Kommune. Alle dage med tal.

Ifølge politiets sigtelse startede svindlen i 2001, hvor han begyndte at udstede check til sig selv. I alt 24 blev det til med et samlet beløb på næsten otte millioner kroner. Den dømte fortalte selv, at han fik kolleger til at skrive under, inden han indløste dem.

- Jeg fik mine kolleger til at skrive under på checks, som jeg bagefter påførte mit eget navn. Jeg camouflerede det med regninger, sagde han i Retten på Frederiksberg.

På spørgsmålet om, hvorvidt der er flere af de penge tilbage, svarede han:

- De penge er brugt.

Netto eller Irma

Anklageren gjorde meget ud af, hvor de mange penge var blevet af. Politiet beslaglagde 5,2 millioner kroner i hans lejlighed. Fratrukket det beløb har den dømte haft 900.000 skattefri kroner til sig selv om året i de 13 år, der er gået.

Den 50-årige mand fortalte selv, at han havde købt et sommerhus til 1,2 millioner kroner, han havde erhvervet en bil til 400.000 kroner, havde købt flere ure - det dyreste et Rolex-ur til 100.000 kroner, og så tog han ofte ud at rejse med sin familie.

Desuden beslaglagde politiet flere guldringe i hans hjem. Han fortalte i retten, at de var købt i Tyrkiet "til guldprisen".

Men lagt sammen lykkedes det ham ikke i nærheden at komme frem til det beløb, den 50-årige tilstod at have bedraget Københavns Kommune for. Anklageren sagde, at han var forbløffet over, at den sigtede ikke var i stand til at fortælle, hvad pengene var brugt til.

Forsvarer Anja Cordes spurgte, om den 50-åirge handlede i Netto eller i Irma:

- Knaldede I nogle varer over disken i Irma, spurgte hun?

- Det var i hvert fald ikke Netto, svarede den 50-årige.

Ond spiral

En skærpende omstændigheder var forholdet dokumentfalsk, hvor han havde udnyttet flere kollegers id og passwords til at legitimere overførslerne. Han fortalte i retten, at han "diskret" havde afluret kollegernes kodeord, som betød, at han kunne legitimere overførslerne. Det var et liv med materielle ting, der tiltrak, fortalte han i retten.

- Det er nok fordi, jeg manglede penge. Så tog jeg den lette løsning, sagde den 50-årige.

- Jeg kom ind i en ond spiral.

Han tjente 28.800 kroner før skat i Københavns Kommune og havde en bolig til omkring 9.000 kroner om måneden. Han er skilt, har to børn, men har ind til retsmødet boet hos sin søster.

Strømpistoler og tåregas

Svindlen foregik også ved at overføre moms til sig selv. Den 50-årige havde til opgave at indberette moms. Det gjorde han ikke altid.

- Det var momsindtægter, som kommunerne skulle indberette til Told og Skat. I stedet for at indberette dem, så tog jeg dem derfra, sagde han.

Anklageren stod fast på det høje beløb og inddrog lignende bedragerisager. Han mente, det var en skærpende omstændighed, at han havde svindlet for så mange penge i så lang tid. Derfor skulle han have mindst fire års fængsel. Forsvaren stod fast på en betinget dom blandt andet på grund af den 50-åriges store samarbejdsvillighed.

Det var desuden en skærpende omstændighed, at et forhold i sigtelsen omfattede to strømpistoler og fem flasker tåregas, som blev beslaglagt på mandens adresse.

Under retsmødet fortalte den fængselsdømte, at de ikke var til noget formål.

- De var bare spændende at have med hjem. Det skulle ikke bruges til noget.

Den sigtede modtager dommen.

En tidligere version af denne artikel indeholdt navnet på den dømte. Det har DR Nyheder efterfølgende valgt at udelade.