Tre døde efter at have spist Psyllium-frøskaller: Tjek, om du har farligt produkt derhjemme

Kapsler med frøskaller tilbagekaldes efter udbrud af salmonella.

Et parti af HUSK Psyllium-frøskaller er blevet tilbagekaldt på grund af udbrud af salmonella. (Foto: Orkla Care A/S)

33 personer er blevet syge med salmonella, 19 er indlagt og 3 er døde, efter at de har indtaget kapsler af et naturlægemiddel.

De syge har alle indtaget kapsler med naturlægemidlet 'HUSK Psyllium-frøskaller', og den samme type salmonella er nu fundet i åbne bøtter i patienternes hjem.

- Det er et udbrud, der er har stået på siden november måned, og nu har vi så fundet smittekilden, siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut (SSI) til DR.

Hun kalder det "et alvorligt og stort udbrud".

Naturlægemidlet er nu tilbagekaldt, og folk opfordres til at undersøge, om man har de pågælende HUSK-produkter stående derhjemme.

- Lige nu er det vigtigste at få budskabet ud til alle danskere, at hvis man har produktet derhjemme så skal man smide det ud. Jeg er lidt bekymret for, at det ikke er alle, der vil se pressemeddelelsen eller høre om det her, så jeg håber, at alle vil ringe til deres gamle mor eller vil kontakte deres venner, som kunne have spist det her, og bede dem om at smide produktet ud, siger Luise Müller.

Man skal tjekke, om man ligger inde med disse kapsler: 'Naturlægemiddel HUSK Psyllium-frøskaller' eller kosttilskuddet 'HUSK Psyllium Mavebalance Basic'.

Symptomer kan blive overset

Myndighederne tager udbruddet meget alvorligt, da det er første gang, at man har kunnet udpege et naturlægemiddel som årsag til et salmonellaudbrud.

Desuden vækker det bekymring, at de, der tager produktet, ofte er folk, der i forvejen har maveproblemer.

- Vi regner med, at der måske er et større mørketal, end man normalt ser ved salmonellaudbrud. Hvis du i forvejen har noget med maven, du tager det her, og du får lidt mere dårlig mave, så er det ikke sikkert, at 'salmonellainfektion' vil være det første, hverken du eller din læge mistænker, siger Luise Müller.

Det er endnu uvist, hvorfor produktet indeholder salmonella.

- Vi er stadig i gang med at udrede, hvor selve salmonellaen er kommet ind i produktet henne, men det kunne være fra selve råvaren, som kommer fra Indien, siger Luise Müller.

Tilbagekalder alle produkter i serien

Torsdag aften meddelte Orkla Care så, at man har besluttet at tilbagekalde hele sortimentet af HUSK-produkter, da man har gjort endnu et salmonella-fund.

- Hos Orkla Care har vi i dag i samarbejde med myndighederne planlagt at tilbagekalde sortimentet af alle HUSK-produkter fra markedet i morgen, siger Nilüfer Sahin, kommunikationsdirektør for Orkla selskaberne i Danmark i en pressemeddelse.

- Det sker efter, at vi nu har fået ét resultat fra vores egenkontrol, som viser salmonella i et parti kapsler som nu er kasseret inden det blev pakket til markedet. Selvom ingen af de produkter der er i handlen nu, har vist tegn på salmonella vil vi gerne eliminere mistanken. Indtil vi har større vished, vælger vi at agere ud fra et forsigtighedsprincip og tilbagekalder alle produkterne, siger Nilüfer Sahin.

Symptomer kan være milde

Selvom man skulle have spist de pågældende kapsler, er risikoen for, at man er smittet med salmonella, lille.

Ofte vil symptomerne på salmonella være milde og gå over af sig selv. Symptomerne kan blandt andet være rumlen i maven eller mavesmerter, diarré, kvalme eller opkast.

Hvis man får vedvarende symptomer eller har tvivlsspørgsmål, kan man henvende sig til sin egen læge, skriver Statens Serum Institut.

Sygdomstilfældene er rapporteret i perioden 12. november 2020 til 31. marts 2021.

Orkla Care: Smid produktet ud

De syge bor spredt over hele landet. De er i alderen 2-92 år. Medianalderen er 64 år.

De tre døde fejlede alle noget andet, og det er uvist, om de er døde af eller med salmonellainfektionen. Statens Serum Institut oplyser ikke alderen på de døde.

I en tidligere tilbagekaldelse af produkterne skrev Nina Blom, kvalitetschef hos Orkla Care:

- Vores forretning er bygget op omkring den tillid, som patienter, forbrugere og vores kunder har til os. Vi har i de mange år Orkla Care har produceret 'HUSK kapsler', ikke oplevet en lignende situation. Men på baggrund af denne mistanke opfordrer vi alle patienter og forbrugere til at kassere produktet, siger Nina Blom.

Opdatering: Artiklen er opdateret med oplysning om, at Orkla Care vil tilbagekalde alle HUSK-produkter.