Tre gange har læge forsøgt at få lungesyge Benny vaccineret: Alligevel venter han stadig

Jeg har henvist tyve patienter i uge 7 og 8, ingen er blevet indkaldt, fortæller praktiserende læge.

(Foto: PRIVATFOTO)

I Skærbæk ved Fredericia sidder 73-årige Benny Lauridsen og venter på, at en besked tikker ind i hans e-Boks og fortæller ham, at det nu er hans tid til at modtage corona-vaccinen. Men frustrationerne er ved at hobe sig op.

Med meget svær KOL og en lungefunktion på 34 procent er han nemlig en oplagt kandidat til gruppen af patienter i 'særligt øget risiko', der egentlig kunne påbegynde vaccination allerede fra 1.januar.

Det mener Benny Lauridsens læge i hvert fald. Derfor har lægen ikke én, ikke to, men tre gange forsøgt at få sin patient henvist til vaccination, fremgår det af et svar til Benny Lauridsen som DR Nyheder har set.

- Første gang jeg bliver henvist er den 14. januar, så gjorde lægen det igen omkring den 22.februar og så igen i torsdags.

- Man bliver sur, ked af det og frustreret. Jeg oplever jo, at folk, der er yngre end mig og ikke fejler noget lige så slemt, får vaccinen før mig, fortæller Benny Lauridsen.

'Vi tør jo ikke tage ud'

Vaccinationen af patienter i 'særligt øget risiko', gruppe 5, er i starten af året primært sket gennem henvisning fra landets sygehuse, men de praktiserende læger fik den 18. februar besked på, at de nu skulle til at henvise mellem 4-6 patienter.

Det gav høje forventninger til Benny Lauridsen og hans hustru Lene Lauridsen, der ellers har følt sig ringere stillet end sygehuspatienter.

- Vi hører om folk, der bliver vaccineret hurtigt, fordi de er inde under sygehuset. Det er Benny så desværre ikke, siger Lene Lauridsen.

Også hendes tilværelse er blevet vendt op og ned efter coronavirusset kom til landet.

- Vi tør jo ikke tage ud. Vi plejede ellers at rejse meget. Vi lever herhjemme i vores lille lejlighed. Jeg tager ud og handler en gang om ugen. Det gør jeg tidligt om morgenen, og jeg vælger altid butikker, hvor gangene er brede, så jeg ikke kommer i kontakt med for mange mennesker, fortæller Lene Lauridsen.

I svaret fra Benny Lauridsens praktiserende læge, fremgår det også, at hans forløb ikke er enestående.

Læge har henvist tyve patienter - ingen er indkaldt endnu

Over 200 kilometer fra Fredericia sidder praktiserende læge Esben Hall-Andersen.

Selvom hans klinik har hjemme på Amager, så kan han nikke genkendende til de problemer, som Benny og Lene Lauridsen er stødt på.

- Når jeg først sender henvisningen, så aner jeg ikke reelt ikke, hvad der sker med den. Så må jeg håbe på, at de andre led i kæden handler på det.

Han begyndte 18. februar at henvise et stort antal patienter, da der blev lagt op til, at de praktiserende læger skulle gøre det i højere grad.

- Jeg har henvist omkring 20 patienter i løbet af uge 7 og uge 8, og der er ikke nogen af dem, der er blevet indkaldt endnu, fortæller Esben Hall-Andersen, der arbejder hos Lægeklinikken PLC på Amager.

Læge Esben Hall-Andersen har henvist en lang række patienter, der endnu ikke er blevet indkald til vaccination. (Foto: (Privat foto))

Det giver frustrerede patienter, men også hos Esben Hall-Andersen selv er frustrationer ved at hobe sig op.

- Det er absurd teater, at man beder os om at bruge kræfter på at gennemgå alle vores patienter, for at finde en 4-6 stykker, der skal henvises til vaccination. Når vi så gør det, sker der alligevel ikke noget.

Han kan også genkende til Benny Lauridsens følelse af, at mindre syge får det eftertragtede stik før patienter med mere alvorlige sygdomme.

- Det er endnu en akilleshæl i det her system. Der er mange hospitalsambulatorier, der siger 'vi kan ikke lave en individuel vurdering på alle sammen, derfor henviser vi alle'. Og det gør, at patienterne taber tilliden til systemet.

Han efterlyser, at regionerne eller Statens Serum Institut oplyser, hvad ekspeditionstiden er for patienterne.

- Vi bliver en hund i et spil kegler, når vi ikke ved, hvor lang tid der går, fra at vi henviser en patient, til denne modtager indkaldelsen i sin e-Boks.

Region: Meget har ændret sig siden januar

Som patient i Fredericia vil Benny Lauridsens henvisning gå gennem Region Syddanmark.

Her forklarer koncerndirektør Kurt Espersen, at der har været meget skiftende retningslinjer i forhold til henvisninger fra praktiserende læger i de måneder, hvor Benny Lauridsen har ventet på en henvisning.

- I starten af januar skulle patienterne primært henvises via sygehusene. Efterfølgende er der kommet andre retningslinjer, hvor man vil have de praktiserende læger til at henvise flere patienter.

Han peger på, at Benny Lauridsen frem til 18. februar muligvis slet ikke var en del af patientgruppe 5 på trods af sin nedsatte lungefunktion.

- I starten skulle vores læger vurdere henvisningen, inden den ville blive sendt videre. Og hvis vores læger har fulgt Sundhedsstyrelsens vurdering, så kan det godt være, at denne her patient ikke er kommet med.

Men han er jo efter eget udsagn blevet henvist i januar, i februar og i torsdags. Er der en prop i systemet her?

- I januar måned fik sygehusene besked på at være gatekeepers, så der ikke blev sendt for mange vaccinationer videre i den her gruppe.

- I februar, kan jeg ikke svare dig på, hvad der er sket, men her i marts har vi formentlig fået vedkommendes cpr-nummer uploadet til en liste, der skal sendes til SSI, siger Kurt Espersen, der samtidig oplyser, at man sidste uge sendte en gruppe henvisninger videre til Statens Serum Institut.

I et skriftlig svar til DR Nyheder oplyser SSI, at de inviterer borgerne et par dage efter, at de har modtaget henvisningen.

- Det er regionerne som henviser borgerne. Når SSI modtager henvisningerne inviterer vi borgeren indenfor et par dage. Der er således ingen prop her hos SSI, lyder det.

PLO: Lad os nu vaccinere direkte

Hos de praktiserende lægers organisation, PLO, undrer man sig lidt over, at Benny Lauridsens læge tre gange har forsøgt at henvise ham, og understreger, at en gang er nok - i hvert fald efter det nuværende system.

Her kender man dog godt til problemerne med, at folk må vente meget længe fra henvisning til indkaldelse, og har siden januar efterspurgt, at man begynder at vaccinere efter alder.

Man har dog også en anden opfordring.

- Der er for mange led i processen. Kort det ned til to led, så lægen ringer til patienten, giver en tid og giver en vaccine. Sådan gør vi jo allerede med influenzavaccination. Det foreslog jeg allerede Magnus Heunicke i januar, siger formand for PLO, Jørgen Skadborg.

Tilbage i Skærbæk sidder Benny og Lene Lauridsens og venter tålmodigt på, at de igen kan tage på visit hos naboerne og få en snert af deres gamle liv tilbage.

Særligt et sted er tålmodigheden dog ved at slippe op.

- Vi ser jo ikke børnebørnene særligt meget, og når vi endelig ser dem, er det på lang afstand. De har ikke fået et kram i et år, fortæller ægteparret.

Facebook
Twitter