Tre nye tilfælde af sydafrikansk mutation i Danmark: 'Ja, vi skal være bekymrede'

To danskere har slæbt en mere smitsom mutation med hjem fra Tanzania, mens en tredje har været i Vestafrika.

Mange tager til Tanzania for blandt andet at opleve den smukke natur på Zanzibar. (Arkiv) (© Pixabay)

Der er blevet fundet tre nye tilfælde af den mere smitsomme coronavariant fra Sydafrika, som på fagsprog bliver kaldt B1351.

Det oplyser Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Der er tale om to personer der er hjemkommet fra rejse til Tanzania, skriver instituttet i en rapport.

De to blev konstateret smittede ved en lyntest ved ankomst i Københavns Lufthavn 19. januar efter en rejse til Tanzania i Østafrika, der som rejsedestination blandt andet er kendt for smukke, hvide sandstrande på Zanzibar og for Serengeti, der lægger savannesletter for vilde safarioplevelser.

Derudover er der påvist smitte hos en person, der er rejst fra Vestafrika til Danmark, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelese.

Dermed er der konstateret fire tilfælde af den sydafrikanske variant herhjemme, der ligesom den engelske regnes for at være mere smitsom.

Tanzania ligger i Østafrika, mens Zanzibar er en ø ud for Tanzanias kyst. (© Maps4News)

I Statens Serum Institut ser man med bekymring på muterede varianter på dansk jord.

- Vi skal være bekymrede for nye varianter, for nogle af dem er mere smitsomme. Vi ved fra B117 (den britiske mutation, red.), at vi får stejlere og højere epidemikurver. Men derudover er der også varianter, der har vist nedsat følsomhed for antistoffer fra patienter, der er kommet sig efter covid-infektion, siger Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør i Statens Serum institut.

Det sidste har vakt bekymring for, om vaccinen så fortsat vil være effektiv, men ifølge WHO skal man på nuværende tidspunkt ikke være bekymret for det.

- WHO melder klart ud, at alt tyder på, at vaccinerne stadig vil virke mod de her varianter, for de giver en bred immunrespons. Intet tyder på, at vi er tilbage ved nul, hvis de her varianter spreder sig, siger Tyra Grove Krause.

Rejser til Dubai

Det første tilfælde af den sydafrikanske mutation bliver kædet sammen med en rejse til Dubai, og netop rejser til og fra Dubai har været heftigt debatteret den seneste tid, hvor flere danske kendisser har delt rejsefotos fra Dubai, mens de danske myndigheder fraråder rejse.

Myndighederne har derudover fået borgerhenvendelser om mangelfulde tests inden afgang fra Dubai.

Det har fået transportminister Benny Engelbrecht til at stoppe alle passagerfly fra Dubai i perioden 22.-26. januar, og regeringen arbejder samtidig på at kunne kræve, at tilrejsende går i isolation.

Og Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut mener også, at de nye tilfælde af muteret coronavirus forbundet med rejser understreger vigtigheden af kontrol med rejser.

- De nye tilfælde betyder ikke noget for situationen lige nu, men de understreger vigtigheden i at få screenet alle indrejsende, så vi undgår at få dem inden for grænserne, for vi vil ikke have, at de spreder sig i Danmark lige nu.

Siden 9. januar har det krævet en negativ test for at stige ombord på et fly mod Danmark, men de to nye tilfælde blev altså ifølge Statens Serum Institut testet positive ved en lyntest i Københavns Lufthavn, da de var kommet hjem.

- Alt tyder på, at de er gået direkte i isolation, efter de er kommet hjem, og smitteopsporingen er i fuld gang, siger Tyra Grove Krause.

Opdateret klokken 17.11 efter at Styrelsen for Patientsikkerhed oplyste, at der var fundet endnu et tilfælde af B1351.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter