Tre personer uden for Afrika er nu døde med abekopper. SSI er ikke bekymret, men 'meget opmærksom på udviklingen'

Spanien har i dag registreret sit andet dødsfald relateret til abekopper.

Virusset abekopper spreder sig i flere lande. Her ses et forstørret udsnit af hudvæv fra en inficeret abe. (Foto: CDC © Ritzau Scanpix)

Der er nu blevet registreret tre dødsfald relateret til abekopper uden for det afrikanske kontinent.

Et i Brasilien og to i Spanien, der tidligere i dag meldte ud, at landet nu har registreret sit andet dødsfald relateret til det aktuelle virusudbrud.

Men situationen giver ikke anledning til panderynker hos Anders Koch, der er overlæge ved Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet.

- Vi er ikke bekymrede, men vi er altid meget opmærksomme på al den viden, vi får om epidemien, og hvordan den udvikler sig. Så vi følger det meget, meget tæt både i Danmark og i udlandet, siger han.

For en uge siden erklærede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, abekopper for en international sundhedskrise.

Det er organisationens højeste alarmniveau. Det skyldes dels, at abekopper siden april har spredt sig til en lang række lande, hvor man normalt ikke ser udbrud af virusset. Og dels skyldes det, at man ikke fuldt ud har forstået udbruddets smitteveje, lyder det fra SSI.

I New York i USA er smitten med abekopper stigende, og statens guvernør Kathy Hochul har kaldt udbruddet for en "krisesituation." Her bliver personer registreret for at blive vaccineret mod abekopper. (Foto: SPENCER PLATT © Ritzau Scanpix)

Ifølge WHO har der været over 14.000 tilfælde af abekopper fordelt på 71 lande i det nuværende udbrud.

Men Anders Koch understreger, at dødeligheden ved smitte til gengæld er særdeles lav.

Han forklarer, at den tidligere har været angivet til omkring én procent. Men under den indeværende epidemi, har tallet været endnu lavere.

- Indtil i går har der været nul dødstilfælde i Europa, siger han.

- Tidligere i epidemien har der været fem dødsfald i afrikanske lande, men det er sådan set ikke uventet, og det er også set tidligere år. Så ud fra de tal vi har under den aktuelle epidemi, så er dødeligheden meget, meget lav.

Det vil ifølge SSI ikke være uventet, hvis der kommer flere dødsfald. Men sygdommen giver i langt de fleste tilfælde milde sygdomsforløb, lyder det.

Kender ikke nærmere omstændigheder

Ifølge Anders Koch var den døde i Brasilien en 41-årig mand, som i forvejen var syg med lymfekræft og havde et nedsat immunforsvar.

De nærmere omstændigheder omkring dødsfaldene i Spanien, der samtidig er de første i Europa, kender man endnu ikke.

Det spanske sundhedsministerium har oplyst, at der vil blive udført en analyse for at bestemme den præcise dødsårsag.

Derfor er det også for tidligt at sige, hvilken rolle abekopper konkret har spillet i de tre kendte dødsfald uden for Afrikas grænser, forklarer Anders Koch.

- Det ved vi faktisk ikke rigtigt, siger han.

- Sygdomstilfældene er ikke rigtig beskrevet, så vi er selvfølgelig meget interesserede i, hvad for symptomer de har haft og hvilken rolle, infektionen med abekopper har spillet hos disse personer.

I Danmark er der indtil videre indberettet 81 tilfælde med abekopper - heraf har 27 været ude at rejse kort før, at de blev syge, oplyser SSI.