Tre politikere stævnet: Kvindelig imam kræver 10.000 kroner i godtgørelse

Det er dog på ingen måde pengene, som gør, at Sherin Khankan har sendt stævningen, forklarer advokat.

Den kvindelige imam Sherin Khankan vil have rettens ord for, at hun hverken er islamist eller går ind for sharialovgivning. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Hvis det står til den kvindelige imam Sherin Khankan, skal de tre folketingspolitikere Martin Henriksen (DF), Naser Khader (K) og Marcus Knuth (V) have pengepungen op ad lommen for at have brudt injurielovgivningen.

Det fortæller hendes advokat Poul Hauch Fenger, efter at Berlingske i går kunne fortælle, at Sherin Khankan har valgt at stævne de tre politikere for injurier og ærekrænkende udtalelser.

Når sagen kommer for retten vil den kvindelige imam kræve en standardtakst i godtgørelsen på i alt 10.000 kroner, men pengene er absolut ikke det vigtigste for Khankan, fortæller hendes advokat.

- Det er absolut tilstrækkeligt for min klient at få rettens ord for, at dette er ærekrænkende. Hun får ingen selvstændig tilfredsstillelse ved, at de sagsøgte solidarisk skal betale 10.000 kroner, hvilket efter dansk retspraksis vil ske automatisk, hvis retten er enig med os, siger Poul Hauch Fenger, der fortæller, at stævningen blev sendt til politikerne i tirsdags.

Advokat: Politikeres beskyldninger har ingen gang på jord

Striden mellem de tre folketingspoltikere og Sherin Khankan tog sin begyndelse i september sidste år, hvor Naser Khader, Martin Henriksen og Marcus Knuth skrev en intern mail til Alternativet, Radikale og SF.

Her opfordrede de til at droppe en offentlig støtte på 680.000 kroner til organisationen Exitcirklen, der arbejder på at hjælpe muslimske kvinder ud af vold og undertrykkelse.

I mailen lød det blandt andet, at direktør Sherin Khankan og talskvinde Khaterah Parwani ikke tager ubetinget afstand fra sharialoven.

De tre politikere har efterfølgende fastholdt deres kritik af de to kvinder også selv om Sherin Khankan i november forlangte en undskyldning inden 10 dage, hvis sagen ikke skulle havne i retten.

Ifølge hendes advokat er målet nu, at Sherin Khankan bliver fuldstændig renset i retten.

- Sherin vil gerne have, at retten skal statuere, at de beskyldninger, som de tre folketingspolitikere kom med ikke har nogen gang på jord. Altså, at hun ikke er nogen radikal islamist, at hun ikke går ind for piskeslagsstraf og at hun ikke forsvarer sharialoven. De tre ting er vigtige for hende at få gjort helt klart, siger Poul Hauch Fenger og fortsætter:

- Hun ønsker også, at det skal være en bredspektret juridisk vaccination mod, at politikere kan udtale sig om privatpersoner uden at føre noget som helst sandhedsbevis.

Politikere fastholder sharia-kritik

I forbindelse med stævningen har Berlingske fået en kommentar fra Marcus Knuth og Martin Henriksen, hvor de begge fastholder, at Sherin Khankan ikke har taget offentligt afstand fra sharia.

- Hvis man har skrevet, og det har Khankan, at sharia på visse punkter kan fungere med dansk lovgivning, så er det jo ens holdning. Men så mener jeg bare, at man ikke skal have tilskud fra det offentlige, siger Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

Det er endnu ikke lagt fast, hvornår sagen skal for retten. Poul Hauch Fenger vil forsøge at få sagen direkte for landsretten, fordi den ifølge advokaten er principiel.

Fakta om Exitcirklen

  • Exitcirklen har søgt satspuljemidler til sit arbejde med at hjælpe piger og kvinder, som har været udsat for fysisk og psykisk vold samt religiøs og social kontrol.

  • Foreningen fik i februar 2016 tildelt 680.000 kroner i offentlig støtte.

  • Khaterah Parwani har forklaret, at hun var ung og ”dum”, da hun i sin gymnasietid kortvarigt meldte sig ind i Hizb ut-Tahrir og har siden taget afstand fra organisationen.

  • Sherin Khankan har for flere år siden forklaret, at hun er imod ”dødsstraf og barbari i alle afskygninger”.

  • Dele af oppositionen har beskyldt de tre politikere for forsøg på at begå karaktermord på Khaterah Parwani og Sherin Khankan.