Tre smittet med coronavirus i Frankrig: 'Vi ser en ekstra gang på vores beredskab i Danmark'

Der er ingen risiko ved at rejse til Frankrig som turist, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det var i den kinesiske millionby Wuhan, at virusset første gang smittede et menneske tidligere i januar. Det er i denne by, langt de fleste smittede er fra. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Det er stadig usandsynligt, at der kommer en patient smittet med det farlige coronavirus til Danmark, selv om Frankrig i går bekræftede, at tre personer i landet er smittet.

Det fortæller Søren Brostrøm, som er direktør i Sundhedsstyrelsen, efter at virusset for første gang er kommet til Europa.

Direktøren fortæller, at tilfældene i Frankrig ikke får de danske myndigheder til at ændre trusselsvurderingen eller beredskabet lige nu.

- Men det er klart, at når det flytter tættere på, og der er kommet tilfælde i Frankrig, så ser vi en ekstra gang på vores beredskab i Danmark, siger direktøren, som også slår fast:

- Det er vores risikovurdering fra Sundhedsstyrelsens side, at det er meget usandsynligt, at vi får en patient til Danmark, som er smittet med virusset. Men vi kan ikke udelukke det, og det er derfor, at vi har aktiveret vores beredskab.

Når det er kommet til Frankrig og hermed i Europa, betyder det så, at det er blevet mere sandsynligt, at det kommer til Danmark?

- Der er en meget lille sandsynlighed for, at der kommer en patient til Danmark. Man skal være opmærksom på, at Frankrig har meget mere direkte trafik til Kina og en meget større gruppe af folk med kinesisk afstamning, som bor i landet, siger Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.

Hospitaler er klar 24 timer i døgnet

Det var den franske sundhedsminister, Agnes Buzyn, som i går oplyste, at der var to smittetilfælde i landet. Senere på aftenen blev et tredje tilfælde identificeret,

Ministeren fortæller, at de to første smittede begge har været på rejse i Kina, hvor der er registreret flere dødsfald efter smitte med coronavirusset.

Ifølge Sundhedsstyrelsen betyder smittetilfældene i Frankrig dog ikke, at man skal overveje en ekstra gang, om man skal besøge landet.

- Langt de fleste er blevet smittet af et dyr på et marked i Wuhan. Der er også konstateret smitte mellem mennesker, men det kræver en yderst tæt kontakt. Derfor er der absolut ikke nogen risiko ved at rejse til Frankrig som almindelig turist, siger direktør Søren Brostrøm.

Hos Sundhedsstyrelsen opskalerede man beredskabet i sidste uge. Helt konkret har man to steder i Danmark, der vil kunne modtage eventuelle smittede - i Hvidovre og i Skejby.

- Her er der isolationsstuer og personale, som 24 timer i døgnet er klar til at modtage patienter, der er mistænkt for at have fået den farlige sygdom, siger Søren Brostrøm, som også fortæller, at man fra styrelsens side har sendt en meget detaljeret retningslinje ud til hele sundhedsvæsnet.

41 har mistet livet

Mens virusset er kommet til Europa, stiger dødstallet støt. Der er det seneste døgn konstateret 16 nye dødsfald, hvormed i alt 41 personer har mistet livet.

Desuden er flere end 1.000 personer smittet. Alle omkomne er fra Kina, oplyser de kinesiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Virusset er dog også konstateret i Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan, Nepal, Saudi Arabien, USA, Australien og altså i Frankrig.

I Danmark har Udenrigsministeriets Borgerservice i går opdateret sin rejsevejledning for provinsen Hubei i Kina, hvor Wuhan ligger.

Borgerservice opfordrer nu danskere, der rejser til Hubei, til at være ekstra forsigtige, men fraråder ikke rejser til provinsen. Man skal ligeledes holde sig opdateret hos myndighederne og følge deres anvisninger.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er det for tidligt at klassificere udbruddet af coronavirus som en international sundhedskrise.

Det nye virus menes at være i familie med virusset sars, der kostede op mod 800 mennesker livet i Kina og Hongkong mellem 2002 og 2003.