Tre tegn på krise hos mænd: Vrede, isolation og trøste-druk

Mænd skubber tit andre fra sig, når de har det svært, konkluderer undersøgelse. Se her, hvilke tegn du skal lægge mærke til.

Mænd har tendens til at isolere sig fra andre, når de har psykiske problemer. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

De har kortere lunte og vender ryggen til fællesskabet.

Mange mænd med psykiske vanskeligheder taler nødig med andre om dem. I stedet har de tendens til at lukke sig om sig selv eller blive mere aggressive.

Det bekræfter en række dybdegående interviews med 50 mænd, foretaget af Forum for Mænds Sundhed.

Chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen, beskriver her tre tegn på psykiske problemer hos mænd:

1. Han trækker sig ind i sig selv

Mænd, der tumler med psyken, isolerer sig oftere fra andre mennesker, siger Svend Aage Madsen.

- De synes, de har det bedre, hvis de sidder på arbejdet og ikke skal snakke med nogen om det. Men når de kommer hjem, oplever de, at problemerne tårner sig op.

Derfor er det en god ide at være ekstra opmærksom, hvis en mand i ens omgangskreds pludselig begynder at trække sig fra at være sammen med andre, ikke længere er med til fælles-frokostpause i kantinen, eller i det hele taget ikke orker kontakt, lyder hans råd.

2. Han er opfarende og aggressiv

Mænd har det med at være mere udadreagerende, når de har det dårligt: Irritation, vredesudbrud og hasarderet kørsel er derfor ikke noget særsyn.

Men ifølge Svend Aage Madsen er netop den slags reaktioner en af de vigtigste grunde til, at langt færre mænd end kvinder får hjælp fra omgivelserne til at tackle de psykiske problemer:

- Hvis man støder andre fra sig med sin ubehagelige, aggressive eller vrede måde at være på, så får man heller ikke hjælp, for så vil folk hellere væk fra én så hurtigt som muligt, forklarer han.

3. Han trøster sig med alkohol

Mænd har større risiko for alkoholmisbrug, når de har psykiske problemer, forklarer Svend Aage Madsen.

Ofte forsøger de nemlig at bedøve smerten, når de får det dårligt, og til det formål bruger mange øl eller spiritus.

- Billedet af mænd, der sørger, er tit billedet af mænd, der sidder med en flaske whisky natten igennem. Men det er ikke nogen god ting at dulme smerten med alkohol frem for at forholde sig til den, siger han.

Ekspertens råd: Spørg ind - selvom han er vrissen

Selvom en mand med psykiske vanskeligheder kan virke sur og afvisende, skal man ikke holde sig tilbage fra at konfrontere ham med det, mener Svend Aage Madsen.

Han opfordrer istedet familie, venner og kolleger til at spørge direkte ind til det, hvis en mand i omgangskredsen over en længere periode opfører sig anderledes, end han plejer.

Det kan nemlig være det første, spæde skridt på vejen til at professionel hjælp.

- Vi ved, at psykologhjælp og psykoterapi for mænd hjælper ligeså meget, som det hjælper på kvinder, og at mænd faktisk også gennemfører forløb, de starter på. Så den store øvelse ligger i at få dem hen til den hjælp, der er.

Facebook
Twitter