Tre ting, der kom frem på tredjedagen i ubådssagen

En retsmediciner var hovedvidnet i dag, men også Kim Walls kæreste talte i retten.

Københavns Byret var igen i dag ramme om retssagen mod Peter Madsen, der er tiltalt for drabet på den svenske journalist Kim Wall. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

I alt seks vidner tog i dag på skift plads i retssal 60 i Københavns Byret.

Her er Peter Madsen tiltalt for planlagt drab på den svenske journalist Kim Wall, og i dag var et af de helt centrale vidner på plads i retten - nemlig en retsmediciner.

Samtidig hørte retten for første gang Kim Walls kæreste fortælle, hvordan han oplevede natten til den 11. august sidste år, hvor hans kæreste forsvandt efter at have været ombord på ubåden Nautilus.

Vi har samlet det vigtigste fra dag tre i retten. Dom forventes den 25. april efter 12 retsdage.

1: Den mulige og umulige dødsårsag

Ubådsbygger Peter Madsen i retten ved siden af sin forsvarer, Betina Hald Engmark. (Foto: © Tegning Esther Marie Bjørneboe NRK/DR, NRK/DR)

Det er altid svært at fastslå en dødsårsag 100 procent.

Sådan begyndte retsmediciner Christina Jacobsen i dag. Hun skulle forklare, hvad en række retsmedicinere har konkluderet efter undersøgelser af alle Kim Walls ligdele.

Retsmedicineren er et af sagens hovedvidner, fordi Kim Walls dødsårsag ikke har kunnet fastslås. Derfor lyder anklagerne også, at Kim Wall kan være blevet kvalt eller fået halsen skåret over.

- Luftvejene har helt eller delvist været lukket af. Det kan så være opstået på forskellige måder, forklarede Christina Jacobsen.

Forsvareren gik kritisk til retsmedicineren og de tekniske rapporter. For hvis kvælning og halsoverskæring kun er mulige dødsårsager, kan Kim Wall så ikke lige så godt være død af kulilteforgiftning, som Peter Madsen har forklaret?

- Jo, det kan være muligt, svarede Christina Jacobsen.

Hun holdt dog fast i, at retsmedicinerne har fundet tegn på ’akut lungeoverfyldning’ og misfarvninger i ansigtet. Skader, der ifølge retsmedicinerne tyder på, at luftvejen har været blokeret.

2: Måske var Kim Wall i live, da hun blev stukket i underlivet

Anklager Jakob Buch-Jepsen (tv.) og drabschef Jens Møller Jensen fra Københavns Politi (th.). (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

Et andet vigtigt spørgsmål gik i dag på, hvad der skete i timerne omkring Kim Walls død.

Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde omkring midnat, men at han først parterede hende omkring klokken syv om morgenen. I mellemtiden sejlede han rundt med hendes lig.

Samtidig er der fundet adskillige stik- og snitsår på Kim Walls lig - blandt andet i underlivet.

Har Peter Madsen påført dem, mens Kim Wall var i live, er der tale om voldsomme seksuelle overgreb. Er det sket efter hendes død, er der tale om usømmelig omgang med lig.

Derfor ville anklager Jakob Buch-Jepsen vide, hvordan blødninger i kroppen bliver påvirket af, om man er i live, netop er død eller har været død længe.

Retsmediciner Christina Jacobsen forklarede, at Kim Walls ligdele var medtaget efter at have ligget i vandet, men at nogle af de mange snit- og stiksår kan være påført, mens Kim Wall var i live, eller lige da døden var ved at indtræffe.

Det fik forsvarer Betina Hald Engmark til at spørge, om skaderne så også kunne være sket efter dødstidspunktet. Det sagde retsmedicineren ja til.

Kan nogle af skaderne lige så vel være påført på havets bund?, spurgte hun videre.

- Ja, det kan ikke afvises, lød svaret.

Retsmedicineren affejede dog Peter Madsens forklaring om, at der udviklede sig en ekstrem varme i ubåden på grund af udstødningsgasserne.

- Personer, udsat for varme af den slags, vil have forbrændinger på kroppen. Der vil også være varmeskader i luftvejene, lød det.

3: Kim Walls kæreste mødte Peter Madsens kone

Mens retsmedicinerens forklaring var langsom og klinisk, var stemningen mere følelsesladet, da Kim Walls kæreste afgav forklaring fra vidneskranken.

- Det har påvirket alt, sagde han.

- Jeg ved slet ikke, hvorfor jeg tager en uddannelse længere.

Kæresten berettede kort og præcist om, hvordan dagen og natten den 10.-11. august havde været for ham.

Først om den glæde, han havde oplevet hos sin kæreste, da hun fik ja til et interview med Peter Madsen. Dernæst om den uro og bekymring, han havde haft, da hun ikke vendte hjem efter et par timer som aftalt.

Han fortalte, hvordan han kontaktede politiet efter klokken to om natten, og hvordan han tog cyklen for at lede efter Kim Wall på Refshaleøen.

Her mødte han noget overraskende for ham Peter Madsens daværende kone.

- Hun råber af mig og siger, jeg ikke skal spørge til den ubåd.

Kæresten kontaktede også Kim Walls forældre.

På tv-billederne fra Dragør Havn kan man se de tres bekymrede ansigter, da Peter Madsen bliver reddet i land og ført ind i en politibil ved middagstid den 11. august.

Se et sammenklip af sagen her:

Flere andre vidner talte også i retten i dag. De beskrev alle Peter Madsens sindstilstand i dagene omkring den 10. og 11. august.

I morgen fortsætter sagen med afhøring af endnu flere vidner - blandt andet en af Peter Madsens elskerinder.