Tre ud af fire danskere får penge tilbage i Skat

Skat vil endnu ikke afsløre, om borgerne som andre år allerede i dag kan se årsopgørelsen.

Tidligere år har danskerne allerede fra fredag kunne tjekke, om de har penge til gode hos Skat. Om det også bliver tilfældet i år, vides endnu ikke. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Langt de fleste borgere forventes at få penge tilbage i skat, når de fra på mandag kan tjekke deres årsopgørelse.

På baggrund af erfaringer fra tidligere år vurderer Skat, at tre ud af fire danskere har penge til gode.

Det skyldes blandt andet, at mange danskere bevidst sætter fradragene for lavt i forskudsopgørelsen for at være sikker på at få penge tilbage og altså bruger det som en slags opsparing.

En anden forklaring lyder, at Skat altid runder trækprocenten op til næste hele tal. Hvis ens reelle trækprocent således er på 37,2 procent, bliver den altså rundet op til 38 procent, og man har derfor betalt lidt for meget i Skat.

- De fleste synes, det er fedt at få penge tilbage i Skat, selv om det egentlig bare er vores egne penge. I princippet har man altså ikke vundet noget, men det er penge, vi måske har afskrevet, så på den måde føles det som en gevinst eller gave, siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Får man penge tilbage i skat, får man samtidig også en godtgørelse på 0,5 procent af det beløb, man har til gode hos Skat. Og det er faktisk en rigtig fin rente, siger Las Olsen.

- Det er mere, end man får på de fleste bankkonti i øjeblikket, og det er endda en skattefri rente, siger han.

Las Olsen understreger dog, at det er i småtingsafdelingen, hvad man får ud af det. Det typiske beløb danskerne har til gode hos Skat er 5.000 kroner, hvilket betyder, at man med godtgørelsen tjener 25 kroner.

Fredag eller først på mandag?

For mange danskere er det en stor dag, når Skat lægger årsopgørelserne ud. Sidste år tjekkede 3,5 millioner borgere deres årsopgørelse via Skats tast-selv-løsning, og noget tyder på, at interessen også er stor i år.

Flere oplever allerede nu, at der er kø for at komme ind på Skats hjemmeside.

Det skyldes, at danskerne tidligere år allerede fra fredag kunne logge ind på systemet og se, om de fik penge tilbage i skat.

Skat vil dog ikke afsløre, om det også kommer til at ske i dag, men lover at sende information ud, hvis det skulle blive muligt allerede at se årsopgørelserne i dag.

De har også allerede meldt ud, at de forventer at få over 80.000 henvendelser om årsopgørelsen over de næste uger og derfor har udvidet åbningstiden på deres telefoner og chatfunktion.