Tre ud af fire danskere vil gøre mæslinge-vaccine lovpligtig

Stort flertal ønsker at gøre MFR-vaccinen obligatorisk. Blot 12 procent mener, det er en dårlig ide.

Et stort flertal vil gøre det lovpligtigt for forældre at vaccinere deres børn mod blandt andet mæslinger. (© DR)

Hvis Danmark skal eliminere risikoen for en stor mæslingeepidemi, så kræver det ifølge Statens Serum Instititut, at mindst 95 procent af børnene er vaccineret mod sygdommen med den såkaldte MFR-vaccine.

Men indtil videre er det blot 90 procent af forældrene, der lader deres børn vaccine med MFR1-vaccinen, mens tilslutningen til MFR2-vaccinen ligger på cirka 87 procent.

Derfor vil et stort flertal af danskere nu have vaccinen skrevet ind i lovprogrammet, så den bliver obligatorisk. Det viser en rundspørge, som Epinion har lavet for DR Nyheder.

Her svarer 75 procent, at de er helt eller delvist enige i, at der bør være vaccinationspligt, således at alle forældre har pligt til at lade deres børn vaccinere med MFR-vaccinen. Blot 12 procent er direkte imod, mens de resterende svarer, de hverken er enige eller uenige, 'ved ikke' eller ikke ønsker at svare.

Seruminstitut: 87 procent er for lidt

Verdenssundhedsorganisationen WHO har som erklæret mål at få udryddet mæslinger i 2015, men det bliver svært for Danmark at nå det mål med den nuværende tilslutningsgrad til vaccinen, hvor cirka 87 procent er immune over for børnesygdommene mæslinger, røde hunde og fåresyge.

De 87 procent er nemlig for få, vurderer Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge på Statens Serum Institut.

- Vi har et alt for lavt niveau af danskere, der er vaccineret mod mæslinger, røde hunde og fåresyge. Vi er simpelthen nødt til at få et højere beskyttelsesniveau, siger han til DR Nyheder.

95 procent skal være immune for at der kan opstå flokimmunet og vi dermed kan undgå en mæslingeepidemi.

- Når de danske myndigheder slår alarm, skyldes det, at der er en national målsætning om, at mindst 95 procent af hver børneårgang tager imod den gratis MFR-vaccine fra børnevaccinationsprogrammet, siger Palle Valentiner-Branth.

Mæslingeudbrud i Tyskland genstartede debat

Debatten om mæslingevaccinen blussede for alvor op igen tidligere i 2015, efter et mæslinge-udbrud i Tyskland, hvor mere end 500 blev smittet og en lille dreng d.18 februar i år mistede livet.

I 2014 fik 27 danskere diagnosticeret mæslinger, mens hele 84 blev smittet i 2011, da et større udbrud ramte hovedstaden.

Inden vaccineæraen blev titundsvis af danske børn syge hvert år af mæslinger med 88.000 i 1935 som det værst registrerede år. Det år døde 300 eller lidt mere end 3 ud af 1.000 børn.

Sådan fordeler svarene sig i Epinions måling

Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn:Der bør være vaccinationspligt i Danmark, således at alle forældre har pligt til at lade deres børn vaccinere med MFR-vaccinen.

  • Helt enig: 42 %

  • Delvist enig: 33 %

  • Hverken enig eller uenig: 9 %

  • Delvist uenig: 6 %

  • Helt uenig: 7 %

  • Ved ikke: 3 %

  • Ønsker ikke at svare: 0 %