Tema Grænsekontrol

Tre uledsagede flygtningebørn hentet af politiet i Helsingør

HH Ferries ringer ikke til politiet, hver gang der afvises passagerer. Men når det drejer sig om børn, tilkaldes politiet.

Ikke alle får lov til at sejle med færgen til Helsingborg. Nu kræver det pas eller kørekort - eller et svensk id-kort for at rejse ind i Sverige. (Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN © Scanpix)

Det har ikke været så hektisk, som færgeselskabet HH Ferries ellers frygtede, efter id-kontrollen i dag er blevet indført for alle indrejsende til Sverige. Også i Helsingør, hvor der er færgeforbindelse til Helsingborg.

Til formiddag har HH Ferries afvist en håndfuld passagerer, fortæller administrerende direktør Henrik Rørbæk:

- Der har været en fem-seks stykker for nærværende. Der har været et par svenske statsborgere uden legitimation, og så har vi afvist et par børn, siger Henrik Rørbæk.

Det drejer sig formentlig om tre uledsagede børn fra Afghanistan. De er blevet afhentet af politiet.

Med politiets hjælp er de kommet videre i systemet, fortæller Henrik Rørbæk.

- Vores opgave er at gennemføre kontrollen. Vi lytter til reaktionerne, men vi kan ikke gøre så voldsomt meget. Vi har den holdning, at når det drejer sig om børn, så kontakter vi politiet. Men hvis folk forlader terminalen, så forlader de terminalen, og så gør vi ikke mere, fortæller Rørbæk.

Ifølge DR's reporter i Helsingør, Sif Vesterløkke, er i alt fire svenskere blevet afvist i Helsingør, fordi de mangler legitimation.

  • I dag er det svenske transportøransvar trådt i kraft.
  • Det betyder, at alle, der rejser ind i Sverige, skal vise pas eller kørekort (ud over svenskere, der kan vise id-kort). Securitas er til stede i lufthavnen med 150 mand - på vegne af DSB. Og i Helsingør står vagtpersonale klar til at sikre sig, at rejsende har id på sig.