Tre unge kvinder bryder tavsheden om hemmeligt netværk: Selvskade spreder sig som pesten

Selvskade og selvmordsplaner bliver delt i Instagram-netværk med 1.000 danske brugere.

I flere år har tre unge kvinder været en del af et hemmeligt netværk på Instagram for psykisk sårbare piger og yngre kvinder.

Bag lukkede profiler og anonyme brugernavne har de fortalt andre brugere om deres liv med psykiske lidelser og fundet støtte og samhørighed i fællesskabet på netværket.

- Det er et utrolig lukket fællesskab, hvor man sjældent bliver lukket ind, hvis man ikke selv kæmper med et eller andet, fortæller Rikke J, en af de tre unge kvinder.

Alle tre kvinder har overholdt netværkets uskrevne regel om tavshedspligt. Reglen går ud på, at medmindre nogen er i livsfare, må brugerne ikke fortælle nogen uden for netværket om, hvad der foregår inde i netværket.

Men nu bryder de tre piger – Rikke N, Rikke J og Maria - en del af deres tavshedspligt.

- Sådan noget her bliver vi nødt til at gøre noget ved i stedet for at lade det stå og blive værre, siger Rikke N og henviser til netværkets skyggeside.

DR har valgt kun at bruge dele af de tre unge kvinders navne i artikler for at beskytte dem. DR kender Rikke N's, Rikke J's og Marias fulde navne og identitet.

De tre unge kvinder fortæller i den nye DR-dokumentar "Døde pigers dagbog", at billeder af selvskade og opslag med selvmordstanker fylder mere og mere i netværket, som brugerne kalder for ”priv” – en forkortelse for privat.

- Selvskade og sådan noget spreder sig som pest derinde, siger Rikke N.

Rikke N, Rikke J og Maria har ikke givet DR adgang til netværket, men ad andre veje har DR med hjælp fra en teknoantropolog på Aalborg Universitet kortlagt, hvor stort priv-netværket er.

Analysen viser, at der er omkring 1.000 danske brugere i netværket, og at brugerne samlet har delt 100.000 opslag.

En stor del af opslagene handler om selvskade og selvmord. DR har set billeder af togskinner, snitsår, blodpøle og opslag med redskaber til at begå selvmord.

- Den måde, netværket fungerer på, kan være med til at fastholde nogen i dårligdom. Ikke fordi man ønsker at have det dårligt, men fordi det ligesom kan være svært at give slip på det og komme videre derfra af, siger Rikke J.

Maria har oplevet, at hendes selvskade smittede i priv-netværket. I 2017 drak hun en farlig væske. Væsken ætsede hendes hals og spiserør i en sådan grad, at hun i dag får mad gennem en sonde via et hul i maven.

- Der var andre, der fik samme ide. Og folk skrev: Hvad er det, du har slugt, og hvad har du drukket? Så jeg blev bange og tænkte: Okay, jeg kan ikke lægge mere op, hvor jeg sluger noget, siger Maria.

  • 21-årige Maria får hjælp til at få mad gennem en sonde. Foto: Fra dokumentaren "Døde pigers dagbog"
  • Marias hals og spiserør er så ødelagt af selvskade, at det er alt for smertefuldt for Maria at spise almindeligt. Foto: Fra dokumentaren "Døde pigers dagbog"
1 / 2

Selvmord i netværket

De tre unge kvinder og andre brugere i priv-netværket kender til, at syv brugere af netværket har begået selvmord. Selvmordene fylder en del i netværket, og det er også medvirkende til, at de tre kvinder stiller sig frem.

- Man kan jo nærmest ikke selv være i det til sidst. Altså hele tiden være bange for, hvornår dør den næste, og hvem bliver den næste, siger Rikke N.

DR kender identiteten på to af de piger, der har begået selvmord, og som var en del af netværket. 20-årige Maja Luna, der døde i 2019, og en 16-årig pige, der begik selvmord i 2018.

Rikke J fortæller, at man som bruger ikke er i tvivl, når der har været et selvmord.

- Stort set alle skriver om det, og man bliver utroligt påvirket af det. Det kan godt være, at man aldrig har mødtes i virkeligheden, men man har fulgt med i deres kampe. Så det kommer lige pludseligt meget tæt på, siger hun.

Farligt netværk

Lotte Rubæk er psykolog og leder Team for Selvskade i Region Hovedstaden. Hun er en af de førende eksperter inden for selvskade i Danmark, men priv-netværket har været holdt så hemmeligt, at hun ikke kendte til det, før DR gav hende indblik i det.

Hun vurderer, at netværket er farligt for sårbare unge at være en del af, fordi det kan forværre deres psykiske tilstand.

- Det er selvskademetoder, der er meget alvorlige. Hvis det er en ung, der tidligere har skadet sig selv, er det voldsomt triggende billeder, man ser, siger Lotte Rubæk.

DR skal advare om voldsomme billeder i billedhjulet herunder, der viser billeder fra priv-netværket. DR har af etiske hensyn valgt ikke at vise de mest voldsomme billeder fra netværket.

  • Billeder lagt ud af i brugere i priv-netværket på Instagram. DR har fået tilladelse af brugerne eller brugernes familie til at vise billederne.
  • Billeder lagt ud af i brugere i priv-netværket på Instagram. DR har fået tilladelse af brugerne eller brugernes familie til at vise billederne.
  • Billeder lagt ud af i brugere i priv-netværket på Instagram. DR har fået tilladelse af brugerne eller brugernes familie til at vise billederne.
  • Billeder lagt ud af i brugere i priv-netværket på Instagram. DR har fået tilladelse af brugerne eller brugernes familie til at vise billederne.
1 / 4

Lotte Rubæk kalder det vigtigt og modigt, at Rikke N, Rikke J og Maria nu stiller sig frem og fortæller om priv-netværkets mørke sider:

- Det må have været forbundet med stor ambivalens for dem. På den ene side vil de gerne hjælpe dem, der er inde i gruppen ved at bevare tavshedspligten og tilknytningen til hinanden. Samtidig vil de gerne hjælpe gruppen, så der er voksne, der får indblik i, hvad der foregår og kan hjælpe.

I videoen her læser Lotte Rubæk op af tekster delt i priv-netværket. Teksten kan virke voldsom.

Lotte Rubæk betragter netværket som et spind, man som psykisk sårbar kan blive viklet så meget ind i, at man ikke kan komme ud.

- Nu ved vi, hvor alvorlige ting der kan være på færde derinde, og hvad det er for nogle ting, de unge deler med hinanden. Nu bør vi agere på den viden, vi har, siger hun.

Stadig en del af netværket

Rikke J, Rikke N og Maria håber, at ”priv” kan blive det netværk, som de husker, at det var engang.

- Priv skal igen blive et godt sted, hvor man rent faktisk hjælper hinanden, siger Rikke J.

Selvom de mørke sider i priv-netværket vokser, har hverken Rikke N, Rikke J eller Maria vendt netværket ryggen, og de har fortsat profiler i netværket.

- Det varmer mega meget, når folk de forstår en eller laver et hjerte. Det betyder meget, når jeg sidder alene og savner, siger Rikke N.

Rikke N har været en del af priv-netværket de seneste syv år.

Maria forsøger at lægge afstand til den mørkeste del af netværket. Hun har valgt at åbne sin profil og tænker en ekstra gang over, hvad hun lægger ud:

- Når jeg ved, at så mange følger med, skal det være noget, hvor jeg tænker: Det er okay, det er ikke noget, jeg får ondt i maven over at have lagt op. Det er ikke noget, jeg fortryder.

Rikke J finder fortsat støtte i priv-netværkets lyse sider.

Rikke J har det bedre psykisk, end da hun blev en del af priv-netværket, og hun skader ikke længere sig selv. Men hun har stadig svære dage, og det kan hun have vanskeligt ved at dele med sin familie og venner.

- De ser en smilende og glad Rikke, som livet begynder at køre for. Så kan det være svært at skulle dele, at det faktisk stadig kan være rigtig, rigtig svært, siger hun.

Men i priv-netværket kan Rikke J dele de hårde dage, og det vil hun ikke være foruden lige nu:

- Netop fordi man har det sammenhold og fællesskab, er det stadig tillokkende, selvom det kan være farligt.

Du kan se mere om priv-netværket i dokumentaren "Døde pigers dagbog", hvor Rikke N, Rikke J og Maria medvirker. Det er i aften på DR1 kl. 21:25 eller allerede nu på DRTV.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter