Tre vidner giver deres historie i sagen om 'kvinden med den tunge kuffert'

En 61-årig kvinde har i dag erkendt flere tilfælde af bedrageri.

Ifølge anklagemyndigheden har den norske kvinde stået bag en række bedragerier i hele landet fra 2014 til 2018. Arkivfoto. (Foto: Bjarke Bo Olsen © Scanpix)

Hun virkede tiltalende, dannet og sød. Men hun endte med at snyde os.

Sådan lød det nærmest samstemmende fra de 11 vidner, som i dag afgav forklaring i straffesagen mod den 61-årige norske kvinde, der også er hovedperson i Politiken-podcasten "Kvinden med den tunge kuffert".

Den norske kvinde er tiltalt for 24 tilfælde af bedrageri eller tyveri.

Hun har i dag tilstået cirka halvdelen af forholdene, men nægter, at der har været tale om groft bedrageri. Samtidig afviser hun også en række andre tilfælde af bedrageri.

Men hvordan kunne kvinden snyde folk? Her er tre af vidnernes forklaringer.

1

Lovede at skaffe billetter til Roskilde Festival

Den 61-årige kvinde besøger i marts 2014 et bed and breakfast-sted i Nivå, hvor indehaveren har lejet værelser ud i sit hus i over 20 år.

Besøget kommer i stand, efter at indehaveren får et opkald fra den lokale kirke, som siger, at de har en kvinde stående, der har brug for et sted at overnatte.

Det viser sig at være en norsk kvinde.

- Der kommer en pæn dame ud, der har et smykke om halsen med et hjerte og et stort kors. Hun siger, hun er misbrugskonsulent og arbejder sammen med kirken, lød det i dag fra indehaveren, da hun afgav vidneforklaring.

Den 61-årige nordmand overnatter i huset, og næste morgen venter indehaveren på hende i køkkenet.

- Hun går mod udgangen og siger, at hun har betalt min mand. Jeg overtaler hende til at blive og få en kop kaffe. Vi snakker, som kvinder kan snakke, sagde indehaveren i retten.

Snakken falder på Roskilde Festivalen. Bed and breakfast-indehaveren fortæller kvinden, at hun har lovet at skaffe billetter til en bekendt og svigersønnen, men føler sig ikke klædt på til at gøre det over nettet.

Den norske kvinde tilbyder på en "ikke påtrængende måde" at hjælpe, fordi hendes søn angiveligt arbejder med billetbooking og derfor kan fikse det.

Den hjælp tager indehaveren imod, og derfor betaler hun næsten 4.000 kroner i forskud til den norske kvinde, som lover at komme med billetterne dagen efter. Hun giver også sine telefonnumre.

- Jeg kører hende til toget, og vi giver kram og det hele. Vi er blevet super veninder. Og det var så det. Næste dag er der ingenting i postkassen, og der er ingen, som ringer. Jeg ringer til de to numre, men det lyder bare 'dut dut dut'. Jeg skriver en mail og spørger, hvor hun bliver af, og at jeg savner mine billetter, fortalte indehaveren i retten.

Hun får et mærkeligt svar tilbage, der blandt andet lyder, at den norske kvinde har været forbi i bil, men at der ikke var nogen hjemme.

Efterfølgende går hun til politiet og anmelder sagen. I dag kræver hun 3.820 kroner i erstatning.

Den norske kvinde ønsker ikke at give sin version af sagen i retten. Men dette tilfælde af bedrageri er et af dem, som kvinden ifølge sin forsvarer, Ulla Wulff Hansen, erkender.

2

Virkede desperat

En aften i maj 2016 modtager en vejleder fra Kræftens Bekæmpelse på Bornholm et opkald, som hun mener er fra den tiltalte norske kvinde.

- Hun er meget desperat og har brug for hjælp til at tale om brystkræft. Hun fortæller, at hendes mand er gået fra hende og har taget hendes betalingskort og spærret dem, sagde vejlederen i dag under sin vidneforklaring.

De aftaler et møde næste dag.

Vejlederen får klart det indtryk, at den norske kvinde er opereret for brystkræft, og hun hører, hvordan kvinden har oplevet store svigt fra det norske sundhedsvæsen og ønsker at komme i behandling i København.

Derfor vil den norske kvinde gerne låne 1.500 kroner.

- Det er jeg ikke meget for. Jeg plejer ikke at låne penge ud til folk, jeg snakker med, men hun er virkelig meget desperat, fortalte vejlederen i dag og tilføjede:

- Jeg har ikke 1.500 kroner i pungen, men der er ikke så langt hen til banken, så jeg kan godt gå hen og hæve, og det gør jeg så.

Den 61-årige nordmand fortæller, at sønnen er lastbilchauffør og kommer til Bornholm dagen efter for at levere varer. I den forbindelse vil han betale pengene tilbage ved at lægge dem i postkassen ved Kræftens Bekæmpelses lokaler.

Vejlederen finder hurtigt ud af, at hun har lånt penge til en person, som hun mener er beskrevet som bedrager i medierne, og dagen efter kommer der ingen penge.

Den norske kvinde afviser dette tilfælde af bedrageri, men hvad der så er sket, fortalte hun ikke i retten i dag.

3

Vidne: Hun var underholdende og nydelig

Indehaveren af endnu et bed and breakfast-sted ved Karlslunde får i juli 2016 en opringning fra en kvinde, som fortæller, at hun har brug for en overnatning, fordi hendes søn, svigerdatter og to børn skal bo i hendes lejlighed, og at hun ikke tåler kaos, fordi hun er kræftsyg.

Derfor booker hun en overnatning.

- Hun er meget kommunikerende. Underholdende må man sige. Meget beleven, pæn og nydelig. En overordentlig troværdig person, fortalte den mandlige indehaver i dag.

De falder i snak over et glas vin om aftenen, og kvinden fortæller åbent om den kræftsygdom, hun angiveligt lider af.

Hun fortæller også, at hun har bestilt blomster til indehaveren og hustruen, som bliver leveret næste dag.

Og hun siger, at hendes søn arbejder som indkøbschef i Københavns Lufthavn og kan få vin til billige penge.

Kvinden siger desuden, at hun arbejder som sygeplejerske på Frederiksberg Hospital og skal på arbejde næste dag. Indehaveren lover at køre hende til stationen.

I bilen næste dag tilbyder kvinden, at sønnen køber noget lækker vin til indehaveren og hustruen. De takker ja.

Da de kommer til stationen står kvinden ud af bilen, taler i telefon og vender tilbage til manden, som stadig opholder sig i bilen.

- Hun siger, at sønnen godt kan lægge ud for vinen, men at vi også kan få det ud af verden med det samme. Så jeg giver tiltalte 800 kroner. Det er det sidste, jeg ser til hende, fortalte den mandlige indehaver i dag.

Der kommer ikke nogen blomster, og kvinden kommer ikke tilbage for at overnatte i huset endnu en nat, selvom hun har efterladt slik og trusser på værelset og ikke har betalt endnu.

- Normalt beder jeg gæsterne om at betale up front. Men jeg tror, jeg glemte at gøre det i dette tilfælde, fordi vi kom ind på hinanden ved at stå i haven i godt vejr og ævle, sagde han i dag og tilføjede:

- Jeg er ikke naiv, men jeg tror på det bedste i menneskets børn. Derfor opkrævede jeg ikke pengene.

Langsomt går det op for indehaveren, at kvinden kan have snydt ham. Han googler det navn, hun har oplyst, og finder flere gamle artikler, der beskriver kvinden som svindler.

- Jeg havde faktisk planlagt at foretage en civil anholdelse, hvis hun dukkede op, sagde manden i dag.

I dag kræver manden erstatning for udgifterne til den vin, han aldrig fik leveret, og for den ubetalte overnatning - 1.160 kroner.

Den norske kvinde nægter forholdet, men uddybede ikke hvorfor, da hun ikke ønskede at afgive forklaring i retten.

I alt skal der afhøres 23 vidner i sagen, som fortsætter i Retten i Lyngby på onsdag og torsdag.

Ifølge anklagemyndigheden står den norske kvinde bag bedrageri eller tyveri mindst 20 forskellige steder landet over:

 • Nivå

 • Vejby

 • Løgumkloster

 • Ørslev Kloster

 • Allinge

 • Rønne

 • Nexø

 • Karlslunde

 • Kokkedal

 • København NV

 • København K

 • Hvidovre

 • Maribo

 • Holbæk

 • Ry

 • Hirtshals

 • Herlev

 • Holte

 • Glostrup

 • Aalborg

Facebook
Twitter