Tredje friskole under skærpet tilsyn: Observatører skal dække bestyrelsesmøderne

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har også skærpet tilsynet med Iqra Privatskole i København.

Iqra Privatskole ligger i København og er en af tre friskoler, der er under skærpet tilsyn. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Antallet af friskoler under skærpet tilsyn er nu oppe på tre, efter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet også har skærpet tilsynet for Iqra Privatskole i København.

Det oplyser styrelsen til DR Nyheder.

Ligesom med de to andre friskoler under skærpet opsyn, er det først og fremmest spørgsmål om, hvorvidt skolen opfylder frihed- og folkestyrekravet, der ligger til grund for, at tilsynet nu skærpes.

Kravet betyder kort sagt, at skolen er forpligtet til at undervise eleverne i principperne for det danske folkestyre og give eleverne en demokratisk forståelse.

Iqra Privatskole ønsker ikke at udtale sig til DR Nyheder.

Når en skole kommer under skærpet tilsyn, kan Styrelsen for Undervisning og Kvalitet gribe til en række værktøjer som for eksempel uanmeldte besøg, forklarer vicedirektør Susanne Clausen.

- Vi kan også tale med elever, og vi indsætter observatører ved bestyrelsesmøder, generalforsamlinger, forældremøder og andet. Det er nogle af de nye værktøjer, som vi har fået med den nye lovgivning, siger hun.

Hun forklarer samtidig, at styrelsen kigger på alle skolens forhold - herunder økonomi og undervisningens kvalitet - når den kommer under skærpet tilsyn.

Rykker hurtigere ud med ny lovgivning

I 2017 er 13 friskoler kommet under det nye tilsyn om hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Tilsynet blev indført fra 1. januar 2017, hvor tilsynet med friskolerne blev strammet, så de skal leve op til et krav om at forberede eleverne til "frihed, folkestyre og demokrati".

Tre friskoler - heriblandt Iqra Privatskole - er sat under skærpet tilsyn.

Den nye lov trådte i kraft 1. januar og har styrket tilsynet med, om skolerne forbereder eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre. Den nye lov har også givet myndighederne bedre værktøjer til at kontrollere skolerne.

- Det har betydet, at vi i dag går hurtigere ud og reagerer hurtigere i forhold til bekymrende forhold på skolerne og også griber hurtigere til de værktøjer, som vi har i tilsynet – herunder at sætte skoler under skærpet tilsyn, forklarer Susanne Clausen.

Modsat de to andre skoler - Nord-Vest Privatskole i København og Al-Salam Skolen i Odense - så står Iqra Privatskole ikke på nuværende tidspunkt til at få frataget dets offentlige tilskud.

Den yderste konsekvens for en friskole kan være, at myndighederne fjerner tilskuddet, og da det er på omkring 75 procent af driften, er det et hårdt slag for en skoles økonomi.

Facebook
Twitter