Tredje gang er lykkens gang: Dansker når toppen af Mount Everest uden medbragt ilt

Det er endelig lykkedes danske Rasmus Kragh at bestige Mount Everest uden at bruge medbragt ilt.

Rasmus Kragh ved et af de tidligere forsøg på at nå toppen uden ilt - det er nu lykkedes som den første dansker nogensinde. (© Rasmus Kragh/Privat)

Tredje gang er rigtig nok lykkens gang. I hvert fald for den danske bjergbestiger Rasmus Kragh.

Natten til torsdag dansk tid har han som den første dansker nogensinde nået toppen af verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden brug af ilt i trykflaske.

Det fortæller Benjamin Rud Elberth, der er en del af danskerens team, og som har været i kontakt med ham, efter han nåede toppen.

- Formel 1-ruten virkede. Det lykkedes. Jeg er max tømt for alt, men jeg er ovenud lykkelig, lød beskeden fra Rasmus Kragh.

Han befinder sig nu i camp 4 på Mount Everest i 7950 meters højde, hvor han skal hvile i en times tid, inden han fortsætter nedstigningen mod basecampen, der ligger i 6.000 meters højde.

Tredje gang blev lykkens gang

Rasmus Kragh har to gange tidligere forsøgt at bestige verdens højeste bjerg uden medbragt ilt.

Han måtte dog opgive 250 højdemeter fra toppen begge gange blandt andet på grund af dårlige vejrforhold, som satte en stopper for hans mål.

Efter en pause på et par dage i 7.950 meters højde fortsatte han onsdag aften dansk tid sin rejse og målet om at nå de 8.848 meter over havets overflade.

Den danske bjergbestiger Rasmus Kragh. Arkivfoto fra Ritzau Scanpix. (© Henning Bagger)

Nu gælder det om at komme sikkert ned

Kragh har besteget Mount Everest fra bjergets sydside. Under turen har han løbende givet opdateringer om sin færd via sociale medier.

Efter at han nåede toppen lød det i et opslag på hans Facebook-side til hans mange tusinde følgere:

- Jeres støtte har været uvurderlig. Nu gælder det om at komme sikkert ned. Jeg glæder mig til at læse alle jeres hilsner.

Han har blandt andet berettet om, at vejrforholdene - i modsætning til under tidligere forsøg - har været noget nær optimale.

Danskeren ankom til Himalaya i midten af april. Han har i løbet af de seneste uger trænet og vænnet sin krop til at være i højden, hvor indholdet af ilt i luften er væsentligt lavere end ved havoverfladen.

For at Rasmus Kraghs rekordforsøg skal være fuldgyldigt, så skal han også returnere til Base Camp ved Mount Everest uden brug af medbragt ilt. Den tur er dog væsentligt nemmere end opstigningen, lyder det fra danskerens team.

Hidtil har 18 andre danskere besteget det 8.848 meter høje bjerg i Himalaya - alle med hjælp fra medbragt ilt.

/ritzau/

Præcisering: Det fremgik tidligere af artiklen, at Rasmus Kragh ikke havde brugt 'kunstig ilt' på sin tur, men det er ændret til 'ilt på trykflaske', da ilt er et grundstof, som ikke kan være kunstig.