Tredje vaccinestik fremrykkes for alle over 40 år

Personer i risikogruppen for at blive alvorligt syg af coronavirus skal revaccineres hurtigere, mener Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen håber at have revaccineret omkring 3,5 millioner personer inden nytår. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Afstanden mellem andet og tredje stik med en coronavaccine bliver nu forkortet for alle over 40 år.

Fra i morgen tidlig bliver tredje stik nemlig rykket frem, så alle fra 40 år og op kan få det allerede 4,5 måned efter det andet stik.

Det har Sundhedsstyrelsen meldt ud i dag.

- Vi har simpelthen brug for ekstra immunitet, særligt for alle os over 40, som er i øget risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19, siger styrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Det betyder, at man fra i morgen tidlig kan booke en tid på vacciner.dk eller gå ned på et af de vaccinationssteder, der tilbyder såkaldte drop in-vaccinationer uden tidsbestilling. Man behøver ikke vente på en invitation i sin e-Boks, hvis altså man er født i 1981 eller tidligere, og der er gået mere end 4,5 måned, siden man fik sit andet vaccinestik.

De 4,5 måned udregnes som 20 uger eller 140 dage.

Beslutningen er ifølge styrelsen blevet taget, fordi man kan se, at immuniteten ovefor coronavirus falder over tid, og særligt efter fire-seks måneder. Samtidig stiger risikoen for at blive alvorligt syg af coronavirus med alderen, særligt for 40-50-årige og ældre.

I Den Europæiske Lægemiddelstyrelses godkendelse af vaccinerne står der egentlig, at man anbefaler, at man giver det tredje stik mindst seks måneder efter andet stik, oplyser Søren Brostrøm. Men det vælger Sundhedsstyrelsen altså at bryde med for at få vaccineret flere nu.

Og det er helt forsvarligt, mener han.

- Vi laver altid en grundig faglig vurdering, når vi laver vores anbefalinger om vaccine. Vi har set på de udenlandske erfaringer fra lande, der har vaccineret tidligere end de seks måneder. I forhold til sikkerheden har vi blandt andet kigget på nogle israelske data.

- Og så har vi kigget meget nøje ned i, hvad vi foreløbigt har af data om den her omikronvariant. Den ser ud til at smutte nemmere omkring immuniteten, man får efter andet stik.

- Til gengæld kan vi se, at når man får tredje stik, har det en god forebyggelse mod alvorlig sygdom. Det er vi nødt til at sætte ind med lige nu og her, hvor omikron udvikler sig ganske hastigt, siger Søren Brostrøm.

3,5 millioner stik inden nytår

Indtil videre har lige over 1,2 millioner danskere fået tredje stik med en coronavaccine. Derudover har godt 300.000 ifølge Sundhedsstyrelsen booket en tid, mens yderligere en halv million er blevet inviteret. I alt to millioner danskere har altså allerede enten fået stikket eller har mulighed for at få det snart.

Men med fremrykningen af tredje stik får endnu flere nu muligheden. I alt regner Sundhedsstyrelsen med, at man inden nytår kan have vaccineret 3,5 millioner danskere.

Derfor skal der også arbejdes på at lave større kapacitet i vaccinationsindsatsen, så man kan vaccinere flere.

- Det er et voldsomt antal mennesker, der skal vaccineres. Derfor er der åbnet for flere private firmaer, der tilbyder vaccine. Her i hovedstaden åbner man for vaccination på 60 apoteker fra på tirsdag, og over hele landet er der rigtig mange praktiserende læger, som i den kommende uge vil kunne tilbyde coronavaccinen, siger Søren Brostrøm.

Udmeldingen i dag ændrer ikke noget for personer, der er født efter 1981. De kan stadig først få tredje stik efter 5,5 måned. For personer født i 1982 kommer de 4,5 måned dog også til at være gældende fra nytår.

Artiklen er opdateret klokken 19.50 med citater fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.