Tema Trepartsforhandlinger

Trepartsforhandlinger: Arbejdsgivere og LO enige om fælles flygtningeudspil

I forbindelse med trepartsforhandlingerne foreslår LO og DA en integrationsgrunduddannelse på to år. Det skal medvirke til en bedre integration.

- Med dette indspil åbner vi op for, at flygtninge og familiesammenførte uden mange kvalifikationer kan få adgang til arbejde og uddannelse. Og samtidig har vi endegyldigt aflivet forestillingerne om en konkurrenceforvridende og perspektivløs indslusningsløn, lyder det for LO's formand, Lizette Risgaard. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Dansk Arbejdsgiverforening og LO lægger i en pressemeddelelse op til en ny integrationsgrunduddannelse for flygtninge og familiesammenførte, som ikke allerede er kvalificerede til at finde et almindeligt job i Danmark.

Uddannelsen skal have en varighed på to år, og det skal fungere som et supplement til virksomhedspraktik, løntilskud og opkvalificering.

Trepartsforhandlinger

Det er et stort ansvar, der hviler på repræsentanterne for regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne, når de går i gang med trepartsforhandlingerne. Succesen ved en sådan forhandling handler i høj grad om at skabe realistiske forventninger til resultatet.

Gå til tema

- Med dette indspil åbner vi op for, at flygtninge og familiesammenførte uden mange kvalifikationer kan få adgang til arbejde og uddannelse. Og samtidig har vi endegyldigt aflivet forestillingerne om en konkurrenceforvridende og perspektivløs indslusningsløn, lyder det for LO's formand, Lizette Risgaard.

– Vi er jo ikke i mål med integrationsdrøftelserne, men vi ser frem til det fortsatte forløb. Når vi har afsluttet dette tema, fortsætter trepartsforhandlingerne, tilføjer hun i pressemeddelelsen.

Også Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad, er glad for, at man har fundet fælles fodslag med LO.

- Indspillet er et væsentligt bidrag til at løse integrationsudfordringen og vil være af stor betydning for både samfundet og den enkelte flygtning, lyder det.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ser fornuftige perspektiver i forslaget fra LO og DA, fortæller han i en skriftlig kommentar.

- Det er et vigtigt skridt mod at sikre en bedre integration på arbejdsmarkedet i Danmark. Nu vil vi se nærmere på aftalen, og den vil indgå i de videre trepartsdrøftelser.

Forslaget fra DA og LO:

  • Indslusningsordningen skal være en integrationsgrunduddannelse (IGU). Den skal sikre en mulighed for arbejde og opkvalificering for flygtninge og familiesammenførte, som endnu ikke har kvalifikationer, som lever op til kravene på det danske arbejdsmarked.
  • IGU skal vare op til 24 måneder og veksle mellem uddannelse og virksomhedspraktik. Uddannelsesforløbet skal vare 20 uger.
  • Flygtningene modtager elevløn, når de arbejder i en virksomhed.
  • Målet er, at flygtninge bliver løftet til at kunne varetage et job på almindelige danske arbejdsmarkedsvilkår eller fortsætte på eksempelvis en erhvervsuddannelse.
  • Gennemførelsen af et IGU-forløb giver ret til optagelse i a-kasse på dimittendvilkår.

    Kilde: LO

/ritzau/