Trist sommerrekord: Flere mister livet i drukneulykker

Ældre og midaldrende mænd er overrepræsenteret i drukneulykker.

Gå ikke for langt ud og bad aldrig alene. Det er to af de vigtigste baderåd fra Rådet for Større Badesikkerhed. (© Danko Natalya)

Det gode sommervejr har lokket rigtig mange vandglade mennesker i vandet ved de danske kyster og havne. Men de mange gode badedage har også haft den konsekvens, at flere danskere er druknet.

I 2018 er 39 personer druknet, og det betyder, at der allerede - med fire og en halv måned tilbage af året - er ligeså mange drukneulykker som hele sidste år.

Drukneulykker i Danmark
  • De fleste drukneulykker sker på åbent hav, i havne og ved kyster.
  • Mænd står for 86 procent af alle drukneulykker.
  • Personer over 45 år står for 74 procent af drukneulykker.
  • 20 procent af de fatale drukneulykker sker i forbindelse med fritidssejlads og fiskeri fra båd.
  • Revlehuller er skyld i mange drukneulykker, fordi selv stærke svømmere går i panik eller drukner af udmattelse.

Kilde: Druknedødsfald i Danmark, 2001-2016, Statens Institut for Folkesundhed

Og der er særligt én gruppe af befolkningen, der ligger højt i drukneulykker. Ud af de 39, der i år er druknet, er 31 mænd - og 29 ud af de 39 druknede er over 40 år.

Hos Rådet for Større Badesikkerhed mener formand Sven Hedegaard, at nogle mænd kan have en tilbøjelighed til ikke helt at være klar over deres egne begrænsninger.

- Mænd vil gerne præstere noget. Problemet er bare, når vi ikke er så aktive i dagligdagen. Det er hårdt fysisk at svømme langt, når man ikke er vant til det. Det kan være lidt af en kraftpræstation, som man kan blive virkelig træt og udmattet af.

Ofte er baggrunden for drukneulykker, at svømmeren er blevet overrasket over de forhold, han har kastet sig ud i, forklarer Sven Hedegaard.

- Der kan være strøm og vind, som er anderledes. Måske er vandet koldere, end man havde regnet med. Ude på dybt vand er vandet rigtig koldt. Det er kun ved stranden, at vandet er varmt. Når man kommer udover tredje revle er det altså koldt.

De gode baderåd

De fleste drukneulykker sker uden vidner, og derfor kan det være svært at finde ud af, hvad der sket i minutterne før ulykken. Derfor er det vigtigste baderåd også, at man aldrig skal bade alene, understreger Sven Hedegaard.

Og så skal man sørge for, at man ikke kommer længere ud, end at man kan komme ind til bredden, hvis man bliver træt eller vandforholdene ikke er, som man havde forventet. Overmod hører ikke hjemme i vandet, mener Sven Hedegaard.

- Vand er noget, man skal tage seriøst. Det er noget man leger i, men når det galt, går det galt meget hurtigt. Undersøgelser viser, at man drukner på bare 90 sekunder.