Hver tredje gymnasieelev har overvejet at droppe ud af skolen før tid.
Det viser en trivselsundersøgelse blandt 83.000 elever på gymnasiale uddannelser foretaget af Børne- og Undervisningsministeriet i efteråret 2018.
Undersøgelsen, der er den første af sin art, viser også, at næsten 70 procent af pigerne føler sig 'tit' eller 'meget tit' pressede, mens det gælder knap 50 procent af drengene.
Udfaldet af undersøgelsen vækker bekymring hos børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
- Når en tredjedel siger, at de overvejer at droppe ud, så skal alarmklokkerne lyde i det politiske landskab, siger hun til DR Nyheder.
Pernille Rosenkrantz-Theil understreger, at det er meget komplekst, og at der ikke skal tages overilede beslutninger.
Det ligger dog allerede fast, at regeringen vil fjerne uddannelsesloftet, og at der skal kigges på en ny karakterskala samt optaget på gymnasiet.
- Den gode nyhed er, at de unge er gode til at passe på hinanden. Det handler ikke om mobning eller sådan noget. Men de føler et stort pres i hverdagen, og det afspejler det omkringliggende samfund.
- Nå de føler, at karakterpresset er meget stort, så har det en konsekvens, og der er det ikke sikkert, at vi har den rigtige formel endnu. Vi skal kigge meget dybere ind i det her og give os tid til reflektion, siger Pernille Rosekrantz-Theil.
At det er pigerne, der føler sig mest pressede, kommer ikke bag på ministeren.
- Vi ved fra alle studier, at kvinder skal føle sig 140 procent sikre på at have kvalifikationerne, mens en mand kun skal føle sig 80 procent sikker for at søge et job.
- Særligt pigerne lægger et stort pres på sig selv, og det tror jeg afspejler, hvordan samfundet ser på dem. Pigerne føler, de skal leve op til mange ting, og det duer bare ikke. Men de kønsmæssige forskelle er jo en kæmpe debat, siger Pernille Rosenkrantz -Theil.
Bekymring hos DGS
Hos Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, vækker det også bekymring, at så mange har overvejet at droppe ud af gymnasiet.
Han peger blandt andet på det store fokus på karakterer som en bagvedliggende årsag for tallene.
- Jeg tror også, at karaktererne fylder alt for meget. Og det her ræs, om at eleverne skal igennem systemet hurtigst muligt, betyder, at der er flere, der bliver pressede og stressede, siger han.
Martin Mejlgaard mener, at et nyt optagesystem, hvor karakterer fylder mindre, og mere feedback til eleverne er blandt de ting, der nu skal være mere fokus på.