Trods åbne daginstitutioner er forældre usikre: 'Man føler, man gør noget, der er lidt forbudt'

Hvis man er sendt hjem og skal arbejde, så kan man sende sine børn afsted med god samvittighed, siger minister.

Forældre opfordres til at holde børnene hjemme, når det er muligt. (Arkivfoto) (Foto: Preben madsen © Scanpix)

Mens de store børn og unge skal blive hjemme, har de mindste børn i dag for første gang haft mulighed for at komme i daginstitution efter juleferien.

Men med truslen om den nye og meget smitsomme coronavariant fra Storbritannien hængende over landet, opfordrer flere til, at man også lukker for daginstitutionerne og indfører nødpasning.

Det mener nu både partierne Enhedslisten og SF, og samme holdning havde pædagogernes fagforening, BUPL, før jul. Fagforeningen opfordrer desuden forældre til at holde børnene hjemme, når det er muligt.

Det efterlader forældre i et dilemma. For hvornår er det så okay at sende sine børn afsted?

- Uretfærdigt at sætte forældre i det dilemma

Maria Møller Grabe fra Odense har tre børn, hvoraf én normalt går i skole og to går i børnehave.

Hun efterlyser en helt klar linje.

- Jeg synes, det er dybt kritisabelt, at statsministeren melder ud, at det er forsvarligt at holde daginstitutionerne åbne, men så begynder kommuner og pædagogernes fagforening at opfordre forældre til det modsatte, siger hun.

Maria Møller Grabe er adjunkt hos University College Lillebælt og skal arbejde hjemmefra. Derfor sendte hun sine to mindste i børnehave i dag. Men de forskellige meldinger fra regeringen, politikere og pædagoger, efterlader forældrene med hele ansvaret, mener hun.

- Hvad er korrekt? Man føler, man gør noget, der er lidt forbudt. Og jeg synes, det er unfair og uretfærdigt, at de som fagforening sætter den enkelte forældre i det dilemma.

Maria Møller Grabe og hendes datter Naja på 9 år (Foto: (privatfoto))

For hun kunne i princippet godt holde alle børnene hjemme. Det har hun gjort før, men det var ikke rart for nogen.

- Jeg arbejder nu hjemmefra med én i hjemmeskolen, og jeg kan godt huske, hvordan det var at have en tre- og fire-årig hjemme også. Vi var på randen af sammenbrud - det var en konstant stressituation.

Udskamning imellem forældre

En af dem, der ikke sender sine børn i daginstitutionen, er Karina Førslev Hviid Andreasen fra Give ved Vejle. Hun har to børnehavebørn.

- Jeg holder mine børn hjemme. Det gør jeg for at tage presset fra pædagogerne så dem, der skal på arbejde med god samvittighed kan gå ned og aflevere deres børn, siger hun.

Hun gør det, fordi hun kan.

Karina Førslev Hviid Andreasen er nemlig selvstændig frisør, og må slet ikke selv arbejde lige nu. En helt afgørende forskel fra dem, der stadig skal på arbejde, mener hun, men det er ikke alle, der kan se det.

- Jeg bliver rigtig ked af den udskamning, som jeg ser forældre imellem, siger hun.

- Jeg har hørt forældre nærmest forsvare, at de arbejder som sygeplejersker og derfor ikke kunne holde deres børn hjemme. Og det er jo fordi, der opstår en form for udskamning af folk, der har brug for at arbejde. Det kan også være en, der til dagligt sidder på kontor på Lego, som arbejder hjemme. De skal kunne aflevere deres børn.

Afviser at lukke daginstitutioner

Tidligere på dagen skrev sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Facebook, at den nye virusvariant, B117, som altså først blev opdaget i Storbritannien, tager til hver dag.

- Og derfor vil den også kunne betyde stejlere epidemikurver og et højere toppunkt. Det kræver kort sagt endnu mere af os at holde smitte under kontrol. Det gælder os alle sammen.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) afviser dog på nuværende tidspunkt at lukke daginstitutioner.

- Det er sundhedsmyndighedernes klare opfattelse, at det stadig er forsvarligt at have åbne daginstitutioner. Det kan være at smitten udvikler sig til et nyt niveau, hvor der så træffes en ny beslutning. Men lige nu er det forsvarligt at sende sine børn i daginstitution.

Ministeriet skriver dog på sin hjemmeside, at forældre, der har mulighed for det, kan overveje at holde deres børn hjemme i en kortere eller længere periode.

- Opfordringen gælder forældre der er hjemsendte uden arbejde. Hvis man er sendt hjem og skal arbejde, så kan man sende sine børn afsted med god samvittighed, siger ministeren.

Appellen er til dem, der kan

Derfor mener pædagogernes fagforening da heller ikke, at de modsiger regeringen, når de opfordrer forældre til at holde deres børn hjemme så vidt muligt - tværtimod.

- Vi har hørt, hvad både statsministeren og børne- og undervisningsministeren siger: Pædagogerne kan ikke undværes. Det forstår vi, og vi vil gøre vores for at hjælpe landet igennem de kommende svære måneder, siger formand for BUPL, Elisa Rimpler, i et skriftligt svar til DR.

Formand for BUPL understreger, at opfordringen kun gælder der forældre, der har mulighed for det. (Arkivfoto) (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Min appel er til de forældre, der har mulighed for det. Det kan være, at man kan afspadsere, det kan også være, at man har mulighed for at have sit barn hjemme, fordi man er frisør, arbejder i restaurationsbranchen eller andet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter