Trods advarsel fra myndigheder: Flere forlystelsesparker vil åbne for gæster i maj

Trods myndighedernes løftede pegefinger holder flere forlystelsesparker fast i deres planer om at åbne i maj.

Tivoli holder fast i deres planer om at åbne den 11. maj. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Hvis det står til en række danske forlystelsesparker, så varer det ikke længe, før danskerne kan nyde forårsvejret fra rutchebaner og karruseller.

De har nemlig stadig tænkt sig at åbne for gæster, når den nuværende fase for genåbning af Danmark slutter 10. maj.

- Vi er lige så klar til at åbne, som vi var i går. Jeg er fuldt tryg ved det, vi har jo mere plads end et byggemarked har, siger Kåre Dyvekær, som er direktør for Sommerland Sjælland.

Modsat flere zoologiske haver, som i dag har besluttet at forblive lukket efter en opsang fra myndighederne, har både Tivoli i København og Bakken meldt ud, at de åbner 11. maj, mens for eksempel Djurs Sommerland og Jesperhus efter planen slår dørene op 20. maj.

Hos Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark (FFD) mener man, at det er helt forsvarligt at åbne i maj måned.

- Vi har lavet retningslinjer for at sikre en ansvarlig åbning af forlystelsesparkerne. Men hvad den enkelte park gør kommer an på, hvad der kommer fra myndighederne, siger Kristian Nørgaard, der er sekretariatschef i FFD.

En løftet pegefinger

Parkernes beslutning står fast, på trods af at virusprofessor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet onsdag advarede de zoologiske haver mod at åbne i starten af maj som planlagt. Også forlystelsesparkerne blev i den forbindelse advaret mod at åbne for tidligt.

Samme aften opfordrede justitsminister Nick Hækkerup (S) de zoologiske haver til at tage den med ro.

- Vi bliver nødt til at åbne forsigtigt og langsomt, og derfor er anbefalingen, at de lige tænker sig om en ekstra gang, om det nu er en god idé, sagde han.

Ikke længe efter blev rigspolitiets retningslinjer for safari- og forlystelsesparker opdateret med følgende sætning:

- På nuværende tidspunkt er det imidlertid sundhedsmyndighedernes vurdering, at det af hensyn til at undgå ukontrolleret smittespredning vil være uhensigtsmæssigt at åbne forlystelsesparker og zoologiske haver, som hidtil har været lukket.

Ingen bekymring

Tilføjelsen om, at en åbning af forlystelsesparkerne skulle være uhensigtsmæssig, har dog ikke bremset parkernes planer om at åbne i maj.

- Nu afventer vi, hvad situationen siger. Vi håber, at Christiansborg vil se, at forlystelsesparkerne har taget et stort ansvar ved at holde lukket og også vil gøre det, når vi åbner, lyder de fra Kristian Nørgaard fra Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark.

Han påpeger, at der næsten er tre uger, til de første parker har planlagt at åbne. Og at forlystelsesparker i øvrigt aldrig har haft forbud mod at have åbent, men at de har valgt at holde lukket, fordi det skal være sikkert.

Derfor fortsætter parkerne forberedelser til at kunne leve op til Rigspolitiets retningslinjer, når de åbner som planlagt i maj. Retningslinjerne indebærer blandt andet krav om, at ansatte skal bære handsker, når de håndterer fødevarer, sprit eller vand og sæbe skal være mere tilgængeligt, og der skal opsættes skilte med generel information om corona og hygiejne.

Ifølge brancheforeningen FFD planlægger parkerne blandt andet, at de ansatte skal gå rundt og holde øje med, at folk holder afstand. De vil desuden sørge for, at der kun bliver lukket én gæst ind per fjerde kvadratmeter ved løbende at tælle, hvor mange der går ind og ud af parkerne.

Kristian Nørgaard fortæller, at der også er gjort overvejelse om at bruge parkernes overvågningskameraer til at observere, om folk holder ordentlig afstand.

I Sommerland Sjælland har man for eksempel omdøbt parkpolitiet til ”hulahop-observatører”, der skal gå rundt i parken med hulahopringe for at visualisere overfor gæster, hvor meget de skal holde afstand til hinanden.

- Det er for at få hele princippet om at holde afstand ned i børnehøjde. Hvis nogen siger ”hulahop”, så betyder det ”hold afstand,” fortæller Kåre Dyvekær, som er Direktør for Sommerland Sjælland.

Opdateret 24. april 22:25: Bakken har siden artiklens udgivelse udsendt en ny meddelelse, hvor forlystelsesparken skriver, at man udsætter åbningen til en endnu ikke fastsat dato.

Fakta: Det siger Rigspolitiets retningslinjer

 • "Ja, zoologiske haver, safariparker og forlystelsesparker må gerne holde åbent, og man må gerne besøge dem."

 • "Der må dog ikke inde i zoologiske haver, safariparker eller forlystelsesparker afholdes eller deltages i arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der deltager mere end 10 personer."

 • Haver og parker skal desuden:

 • Sikre mindst 4 m2 tilgængeligt gulvareal per person i de områder, hvortil der er offentlig adgang.

 • Sikre at alle medarbejdere og andre personer, der er tilknyttet lokalerne overholder Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd.

 • Opsætte informationsmateriale om, at personer, der har symptomer på COVID-19, bør isolere sig i hjemmet.

 • Opsætte informationsmateriale om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd.

 • Så vidt muligt gøre vand og sæbe og/eller håndsprit tilgængeligt for kunder og andre besøgende.

 • Medarbejdere og andre personer, der er tilknyttet lokalerne skal bruge handsker ved salg og anden udlevering af ikke-emballerede fødevarer.

 • Sikre at lokalerne er indrettet på en måde, så kunder og andre besøgende kan holde behørig afstand – også i købssituationer.

 • 22. april er følgende sætning så blevet tilføjet i bunden: "På nuværende tidspunkt er det imidlertid sundhedsmyndighedernes vurdering, at det af hensyn til at undgå ukontrolleret smittespredning vil være uhensigtsmæssigt at åbne forlystelsesparker og zoologiske haver, som hidtil har været lukket."/ Kilde: Politi.dk