Trods advarsler: Lattergas hitter som rusmiddel

Lattergas har længe været populær på barer og kan trods eksperters advarsler nu også købes hjem til privatfesten fra nettet.

"Bestil din lattergas til Val Thorens. Brug rabatkoden "stiv-på-ski" og spar 10 procent", lyder det på LOLgas.dk's Facebook-side.

Et sug fra en beholder med drivgas, som egentlig var tiltænkt en flødeskumssifon, og du har en rus på små 30 sekunder.

Det har flere barer landet over tilbudt på linje med shots igennem længere tid. Og nu kan gassen også inhaleres til privatfesten.

Blandt andet reklamerer virksomheden LOLgas.dk på sin Facebook-side op til skolernes vinterferie i uge syv med teksten:

"Bestil din lattergas til Val Thorens. Brug rabatkoden "stiv-på-ski" og spar 10 procent".

Stor efterspørgsel

Og det tilbud er der angiveligt mange, der benytter sig af.

- Da jeg hentede nye forsyninger på lageret i dag, gik der to timer, så var der udsolgt igen, siger manden bag LOLgas.dk, den 18-årige Thor Slotsdal.

Og efterspørgslen er så stor, at også sider som Lattergasn2o.dk og Grinegas.dk har gjort en forretning ud af at fodre markedet. Og det er der én god grund til, mener Thor Slotsdal fra LOL.gas.dk.

- Hvis man gerne vil opnå en høj følelse a la euforiserende stoffer, så er lattergas et rigtig fedt alternativ, forklarer han.

Risiko for hjerneskade

Men ifølge en ekspert er det ikke et risikofrit alternativ. Lattergas, som bruges til smertelindring på hospitaler og hos tandlæger, indeholder ilt. Men det gør gassen, som de unge inhalerer ikke. Det er ren gas, fordi den normalt bruges som drivgas i flødeskumssifoner.

Og derfor er det forbundet med en vis risiko at inhalere, fortæller læge ved Giftlinjen, Mikkel Christensen.

- Hvis man tager det i et lukket rum, hvor der ikke er adgang til ilt, eller fra en pose, som nogle bruger til at tage det med, så kan man risikere hjerneskade eller i værste fald dø, siger Mikkel Christensen.

Styrelse undersøger mulighed for forbud

Og derfor er Sundhedsstyrelsen nu i gang med at undersøge, om det overhovedet er lovligt at sælge lattergas for at give unge en rus i byen eller til fester.

- Vi anser det for et problem, og forsøger finde ud af, om salget af lattergas som rusmiddel kan stoppes, så de her gaspatroner kun bliver brugt til det, de er tiltænkt. Derfor er vi i dialog med både Sikkerhedsstyrelsen, forbrugerombudsmanden og Rigspolitiet, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Kari Grasaasen.