Trods ændring i forsamlingsforbud: Stadig lange udsigter til koncerter

Det redder langt fra branchen, at spillesteder må lave siddende koncerter for op til 500 personer, mener brancheorganisation.

Spillesteder må nu lave siddende koncerter for op til 500 personer. Arkivbillede fra Lars H.U.G. koncert i Vega i 2015. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Selvom dele af kulturlivet lige så stille er ved at åbne igen, er spillesteder fortsat ramt af nedlukningen.

Skæbnen for mange koncertsteder er fortsat uvis, selvom de nu må afholde koncerter for 500 siddende gæster med afstand, som Kulturministeriet meddelte 22. maj. Det er nemlig - ifølge Esben Marcher, der er sekretariatschef i spillestedernes interesseorganisation Dansk Live - slet ikke nok til, at det økonomisk kan betale sig.

- For nogle spillesteder er det godt nyt, men for de store, ikoniske spillesteder, som er dem, der lider, og hvor

konkursen
for alvor truer, der er det ikke noget, der redder dem, siger han og fortsætter:

- Spillesteder er lavet til at udnytte deres fulde kapacitet, og det er nødvendigt for at betale kunstnernes honorarer. Selvom man kan have koncerter med op til 500 personer, vil det kræve et for stort areal. Der hænger regnestykket desværre ikke sammen.

Kan I ikke forstå, at man er mere langsom med en genåbning af jeres branche, fordi det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt?

- Det har vi al mulig forståelse for, men det er vigtigt, at man har blik for, at der er

brancher
, der ikke kommer igennem det her, siger han og fortsætter:

- Selv når man kan genåbne for stående koncerter, kommer der begrænsninger, og så er vi tilbage til, at man stadig ikke kan udnytte den fulde kapacitet, så man kan dække kunstnerens honorar.

Dyrere at åbne and at holde lukket

Et af de steder, der stadig er afventende med at afholde koncerter, er spillestedet Vega i København.

Ifølge Steen Jørgensen, direktør i Vega, giver det ikke på nuværende tidspunkt mening at afholde siddende koncerter.

- Det vil koste os penge at starte op. Det vil være dyrere at starte op med 40 til 50 procent kapacitet end at ligge stille. Det skyldes, at omkostningerne vil være noget nær normalt, fordi vi personalemæssigt ikke vil kunne sænke niveauet på grund af

retningslinjer
om pladskrav, rengøring og så videre.

Steen Jørgensen har forståelse for, at man er nødt til at tage et sundhedsmæssigt hensyn, men samtidig står han og ser på en økonomi, der bløder.

- Hvis en institution som Vega skal eksistere fremover, skal der ske noget, for vi har snart ikke flere penge. Hvis ikke, der kommer et initiativ, der hjælper indendørs aktivitet, så har vi brugt al egenkapital inden året er omme, og så er vi ikke mere.

Facebook
Twitter