Trods babyboom: Børneområdet får sparekniven

Lige nu planlægger en række kommuner besparelser på børneområdet, selvom fremskrivninger viser, at et nyt babyboom er på vej

(© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Hårdt pressede byråd sidder i de her dage i benhårde forhandlinger om kommunernes husholdningsbudget for 2019. Mange steder skal sparekniven skære helt ind til benet, og det betyder blandt andet markante besparelser på børneområdet.

- Jeg er mega frustreret og skuffet over, at vi skal spare på børne- og ungeområdet, siger Kenneth Christensen (S), der er børne- og uddannelsesformand i Hvidovre Kommune, der er en af de kommuner, der planlægger besparelser på børneområdet.

Børn kommer i klemme

Besparelserne er et stort problem, siger professor Stig Brostrøm fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

- Børnene kommer i klemme. Særligt socialt udsatte får det svært, når der er færre pædagoger til at tage sig af børnene, lyder vurderingen fra professoren.

Stig Brostrøm er særligt bekymret, fordi der de kommende år vil være langt flere børn mellem 0 og 6 år. Fremskrivninger fra Danmarks Statistik viser, at der om ti år vil være 77.000 flere børn i før-skole-alderen. Med så mange flere børn, der har brug for pasning i vuggestuer og børnehaver, vil der blive store udfordringer, siger Stig Brostrøm.

- Besparelserne er jo i sig selv skræmmende, og når der kommer flere børn i daginstitutionerne de kommende år, så er man slet ikke parat til at håndtere det. Det kan gå helt galt.

Et paradoks

I Hvidovre skal kommunen samlet spare 100 millioner kroner til næste år, og 8,8 millioner af dem planlægger man at finde på børneområdet. Det kommer blandt andet til at betyde færre pædagoger – også selvom der om 10 år vil være 1100 flere børn i alderen 0 til 6 år i kommunen.

- Det store paradoks er, at vi bliver presset til at se på besparelser på børneområdet, selvom vi ved, at der kommer flere børn. Det er desværre en forbandet forpligtelse, vi har i det her pressede budget,” Siger Kenneth Christensen (S), der er børne- og uddannelsesformand i Hvidovre Kommune.

Mangel på Pædagoger

Når der pludselig er langt flere børn i børnehaver og vuggestuer, vil der, ifølge Stig Brostrøm, også være brug for langt flere pædagoger. Det er en udfordring, konstaterer han.

- Det kan på ingen måde lade sig gøre at skaffe pædagoger nok. Uddannelserne er slet ikke gearet til at løse problemet, og jeg er bange for, at den pædagogiske kvalitet vil falde på grund af den her udvikling, siger han.

I Hvidovre erkender formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, at det er et stort problem at skære i antallet af pædagoger, når der bliver flere børn i kommunen.

- Der bliver flere børn per pædagog. Derfor bliver daginstitutionerne et dårligere tilbud til det enkelte barn, og det er ærgerligt, fordi vi ved, at de to første år af et barns levetid er alfa og omega for at få et godt liv, siger den frustrerede formand.

Kommunerne skal have forhandlet deres budgetter for 2019 færdigt d. 15. oktober.