Trods barnevognstrav og natlig amning: Jeanette Ottesen kan stadig eksplodere

Sprintede sig til overraskende bronzemedalje i weekenden kun syv måneder efter fødsel.

For at Jeanette Ottesen ikke skal afbryde træningen på grund af en grædende Billie-Mai, skal amningen foregå, lige inden elitesvømmeren går i vandet (Arkivfoto) (Foto: Niels Christian Jung)

Det er næppe sket før. At en medalje er blevet hængt om halsen på en nybagt mor til et dansk seniormesterskab i svømning. Ikke desto mindre skete det sidste weekend. Her blev Jeanette Ottesen nummer tre i en strømlinet finale af op til 13 år yngre kvinder.

- Vi havde slet ikke regnet med, at der skulle falde en medalje af, så vi er vildt glade, siger Jeanette Ottesen.

Flertalsformen ‘vi’ hentyder til, at svømmeren Jeanette Ottesen ikke længere er et solo-projekt. I dag er Jeanette Ottesen et trekløver. Ud over hende selv består det af ægtemand og træner Marco Loughran samt datteren Billie-Mai, der kom til verden kort før jul.

Midt i opsigtsvækkende comeback

I det tidlige forår annoncerede Jeanette Ottesen - Team Danmarks mest vindende svømmer - at hun efter halvandet år ude af bassinet vender tilbage. Målet er deltagelse ved de Olympiske Lege i Tokyo i 2020.

Det sker helt uden for landsholdet og Team Danmarks skærmende paraply af læger, eksperter og reserverede svømmebaner. Nu er det et familieprojekt. Datteren Billie-Mai og de basale behov i en småbørnsfamilie kommer i første række. Dernæst kommer træningen.

OL-træner i motionsbassin

Derfor hænder det nu, at Jeanette Ottesen må købe billet side om side med brystsvømmende fruer i den offentlige åbningstids trængsel.

- Det er jo en mærkelig situation, men jeg møder kun positive mennesker. Det sker tit, at folk flytter sig fra banen. Enten bliver folk bange for mig, eller også vil de give mig plads, det ved jeg ikke. Men ofte ender det med, at jeg har en bane for mig selv, siger Jeanette Ottesen.

Tilbage i stram konkurrencedragt

Weekendens mål med danmarksmesterskaberne var at se, om kroppen overhovedet kunne komme ned i en stram konkurrencedragt. Derfor kom bronzemedaljen i 50 meter fly som en overraskende bonus.

- Jeg har kun trænet systematisk i to en halv måned, så set i det lys er det ret godt. Jeg havde ikke regnet med, at jeg ville være så tæt på de andre piger. Vi havde regnet med, at de ville svømme meget hurtigere end mig, men det gør de jo slet ikke, siger Jeanette Ottesen om landsholdsstjernerne Pernille Blume og Emilie Bechmann, der besatte de to første pladser i søndagens finale.

Hårde odds for mor på 30

Svømning er en brutal arena. Verdenseliten består mestendels af piger først i tyverne, hvis liv består af træning, hvile og atter træning. Hårde odds for en nybagt mor på 30, der hver nat står op for at amme.

- Sådan er det, og den situation bliver jeg nødt til at acceptere. Det er fandeme hårdt at komme tilbage til svømmesporten. Jeg skal ikke bare træne mig tilbage i form, men skal samtidig være mor, vågen om natten, spise på vanvittige tidspunkter og ikke sove middagslur, som jeg gjorde førhen, konstaterer Jeanette Ottesen, der med smil i stemmen fortæller, at hun går barnevognsture med Billie-Mai i Fælledparken, når hun retteligt burde ligge på sofaen og hvile sig.

- Jeg er kronisk træt og også meget mere, end hvad jeg var før. Selv om jeg ikke træner samme mængder som tidligere. Det kan min krop ikke holde til, fordi jeg stadig ammer meget. Hun suger energien ud af mig.

Vidunderlig proces tæt på datter

Men selv om det er hårdt, så er det også helt vidunderligt, slår hun fast. Øjeblikkene med Billie-Mai - at følge datterens udvikling døgnet rundt - i parløb med det slidsomme og målrettede arbejde i klorvandet, som hun elsker, er det hele værd.

- Jeg hverken kan eller vil lave om på det. For det er samtidig, hvad der gør det spændende. At se, hvor god jeg kan blive under de omstændigheder.

Uanset om familie-projektet udløser den eftertragtede plads på Danmarks OL-hold om to år.

- Vi tager vitterligt en dag ad gangen og planlægger ikke. Det kan man ikke med et lille barn. Er der brug for ferie, så tager vi det. Men jeg prøver at holde gejsten oppe, når det bliver surt og hårdt, for jeg har været ude i halvandet år og har ikke råd til at holde ferie.

Medalje er ekstra motivation

Derfor virker den uventede medalje fra søndagens danmarksmesterskaberne som et skud ekstra motivation.

- Jeg var kun et halvt sekund efter Pernille Blume. Det er jeg godt tilfreds med. Jeg synes jo, at de andre burde svømme fra mig, fordi jeg fødte et barn for seks måneder siden. Jeg synes selv, jeg er skræmmende tæt på de andre, og de burde da ryste lidt i bukserne, hvis jeg selv skal sige det, lyder det drillende fra Jeanette Ottesen.

Facebook
Twitter