Trods brudte løfter om genanvendelse af plastik: 'Bliv ved med at sortere - og stil krav'

Danmarks største affaldsselskab kan kun dokumentere, at 31 procent af plastikken bliver genanvendt.

(ARKIV) Skraldespande i København. Vestforbrændingen lover borgerne i hovedstadsområdet, at 75 procent plastik bliver genanvendt, men kan kun dokumentere, at det er tilfældet for 31 procent. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Det er ikke ligefrem motiverende at vide, at din sirligt sorterede plastik fra husholdningen ikke bliver genanvendt i ligeså høj grad, som du er blevet lovet.

Men det gør faktisk en forskel.

Det understreger miljøprofessor ved Danmarks Tekniske Universitet Thomas Fruergaard Astrup:

- Det er faktisk helt afgørende, at vi sorterer plastik. Des bedre vi som forbrugere og borgere er til at sortere, og jo renere vi kan putte det i plastcontaineren, des større chance er der for at få genanvendt plastikken til produkter i god kvalitet, siger han.

Det har i dag vakt forargelse, at Danmarks største affaldsselskab kun kan dokumentere, at 31 procent af den indleverede plastik bliver genanvendt - for selskabet lover faktisk, at 75 procent bliver brugt til at skabe nye produkter. Det viser en aktindsigt, som Ingeniøren har fået.

- Jeg er ret chokeret, fordi det er en aftale. Det er noget, de har lovet. Det er noget, de har aftalt med Københavns Kommune. Det er det, vi har meldt ud til borgerne, og borgerne går i gang med at sortere, siger teknik- og miljøborgmester i København, Karina Vestergaard Madsen (EL).

- Stil krav til selskaberne

Der er tale om affaldsselskabet Vestforbrænding, der har givet løftet til borgerne og kommunerne i hovedstadsområdet, som gør brug af selskabet.

Men det løftebrud skal ikke stoppe den flittige indsats i de danske hjem, lyder det fra Thomas Fruergaard.

- Vi skal bare blive ved med det, vi gør og gøre det så godt vi kan, for så får vi skubbet på den udvikling, siger han.

Når plastikken er blevet indlevet til Vestforbrænding, bliver den sendt til Tyskland, og det er her, at 31 procent af affaldet bliver genanvendt. Derudover bliver 22 procent af affaldet omsat til energi til tyske virksomheder.

- Det er ikke så enkelt endda at genanvende plastik. Det er en kompleks opgave, og der er mange aktører, der skal ind i det. Det her med 75 procents genanvendelse kan godt lade sig gøre, men det ligger i den ambitiøse ende af skalaen, siger Thomas Fruergaard Astrup.

- Og så er vi nødt til at gøre det klart, hvad vi forventer af affaldsselskaberne og politikerne og blive ved med at skubbe på overfor dem.

Kommunen vil sikre genanvendelse

Vestforbrænding erkender, at selskabet ikke kan redegøre for den præcise andel af indleveret plastik, der bliver genanvendt - og at det lovede tal ikke nødvendigvis stemmer overens med virkeligheden.

- Forklaringen er, at man ikke har gjort forskel på, om noget er blevet sorteret, eller om det faktisk er genanvendt. Man har sidestillet de ting. Men vi har ikke dokumentation på, hvor der reelt er genanvendt, siger Peter Pasland, der er direktør i Vestforbrænding.

Han oplyser samtidig, at der er blevet sat en analyse i gang, der skal gøre det klart, hvor meget plastik, der bliver genanvendt.

Københavns Kommune vil samtidig se på genanvendelsen af borgernes affald.

- Jeg lover, at vi fra politisk hold vil gøre alt for at sikre, at vi meget hurtigt får sikret, at der bliver genanvendt så meget som overhovedet muligt, siger Karina Vestergaard Madsen.

Facebook
Twitter