Trods henstilling fra Sundhedsstyrelsen: Virksomheder får stadig medarbejdere vaccineret mod influenza

Den store efterspørgsel fik fredag Sundhedsstyrelsen til at opfordre til, at kun særligt sårbare får influenzavaccination.

Alene landets apoteker har på halvanden uge stukket 120.000 danskere. Det er lige så mange som på en fuld og normal influenzasæson. (Foto: Mikkel møller Jørgensen © Scanpix)

At vaccinere eller ikke vaccinere. Det er det helt store spørgsmål for både virksomheder og selskaber, der vaccinerer mod influenza.

Frygten for at blive ramt af influenza med dertilhørende host og snot lige under en coronaepidemien har nemlig skabt en enorm efterspørgsel på influenzavaccine.

Det betød, at Sundhedsstyrelsen i fredags skred ind med en henstilling om, at kun borgere i risikogrupper skal tilbydes vaccinen - borgere over 65 år, kronisk syge og sundheds- og plejepersonale. En henstilling, som Statens Serum Institut bakker op om.

Det betyder, at nogle virksomheder, der gerne vil have deres ansatte vaccineret, nu er sat bagerst i køen. Det er til trods for, at der er hentet 1,6 millioner influenzavacciner hjem mod omkring en millioner de forrige år.

Det fortæller Søren Hellener, der er konstituerede direktør for det apotekterejede Apovac, der blandt andet tilbyder vacciner.

- Vi stoppede simpelthen al vaccination uden for de risikogrupper, der er tale om her. Når sundhedsmyndighederne melder så noget ud, i den situation vi har i øjeblikket, så skal vi som aktør i sundhedsvæsenet lytte til det.

Håber på afklaring

Virksomhederne, der altså nu må se langt efter influenzavaccinerne, har dog taget det pænt, siger Søren Hellener.

- Generelt har man udvist forståelse for det. Man er vant til mange henstillinger og anbefalinger i den her tid, og det tager man til efterretning, og man forstår hensigten fra myndighedernes side.

I Sundhedsstyrelsens henstilling står der, at pausen for borgere, der ikke er i risikogruppen, kun er "indtil videre". Derfor ser Søren Hellener frem til en afklaring.

Hvis henstillingen om kun at vaccinere risikogruppen bliver trukket tilbage, så bliver det højst sandsynligt ikke, fordi der kommer flere vacciner til Danmark.

Det fortæller Ole Jensen, der er vicedirektør i Statens Serum Institut, som indkøber vaccinerne.

- Vi er i løbende dialog med producenter, om de kan skaffe flere vacciner hjem til Danmark. Den øgede efterspørgsel opleves også på globalt plan. Der er run på alle steder. Så om det lykkedes, er tvivlsomt.

Vaccinerer videre

Det er dog ikke alle, der er sendt bagerst i vaccinations-køen. I Favrskov Kommune tilbyder man nemlig stadig alle kommunens ansatte en influenzavaccine.

Landets største vaccinationsselskab, Danske Lægers Vaccinations Service, som kommunen har en aftale med, har nemlig valgt ikke at følge Sundhedsstyrelsens henstilling.

- Vi var selvfølgeligt lidt spændte på, om det ville medføre ændringer, og om de kunne leve op til aftalen, vi lavede allerede midt i august. Det kan de, så det ser vi frem til bliver gennemført som planlagt, siger kommunaldirektør Jan Kallestrup.

Det betyder, at lige knap halvdelen af kommunens ansatte, 1.700 medarbejdere, i næste uge får et lille stik i armen.

Giver god mening

Selvom kommunaldirektøren ikke ved, hvem der har takket ja til vaccinen, så regner han med, at det blandt andet gælder en stor del af de ansatte i sundheds- og plejesektoren.

- Rigtig mange er dem, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Altså dem, der betjener vores sårbare ældre. Så det tænker jeg er i god tråd med det, siger han.

Og det giver ifølge Jan Kallestrup også god mening at vaccinere kommunens ansatte, der ikke er ude hos de ældre og sårbare.

- Langt størstedelen af vores medarbejdere, udover dem på sundheds-, social- og ældreområdet, betjener jo også borgere dagligt. I daginstitutioner, skoler, biblioteker og andre steder. Jeg mener også, det her er et bidrag til at reducere smitterisikoen i det hele taget i vores samfund, siger han.

Forventer ikke mangel

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview. Det har landets største vaccinationsselskab, Danske Lægers Vaccinations Service, heller ikke. Direktør Andrew Paulsen skriver dog i et skriftligt svar:

- Borgere i risikogrupperne kan stadig booke tid til vaccination i vores klinikker. Som det ser ud nu, så forventer vi bestemt at kunne servicere både borgere i risikogrupperne samt vores viksomhedskunder med de vacciner, vi har på lager.

Ole Jensen fra Statens Serum Institut mener også, man skal huske på, at vi herhjemme normalt dækker 50 procent af risikogruppen. I år har man dog købt ind, så 75 procent af risikogruppen kan vaccineres, samtidig med at der også burde være nok til grupper som sundhedspersonalet.

- Det vil give en betydeligt bedre dækning i Danmark. Hvis der er folk i risikogruppen, der gerne vil vaccineres, men ikke kan blive det, så er det jo en ulykkelig situation. Omvendt kan man sige, at det er positivt, at flere bliver vaccineret end i en normal sæson, siger han.

Facebook
Twitter