Trods højere priser: Danskerne ryger stadig masser af cigaretter

En pakke cigaretter skal koste 90 kroner, hvis vi skal have færre rygere, mener Hjerteforeningen.

Andelen af rygere i Danmark er ikke faldet de seneste to år, selv om prisen er steget. En ud af fem danskere ryger enten dagligt er lejlighedsvist, viser nye tal.

Selv om prisen på en pakke cigaretter steg til 60 kroner for lidt over et år siden, har det tilsyneladende ikke fået danskerne til at droppe tobakken.

Nye tal viser, at hver femte dansker ryger, og at næsten hver fjerde bruger mindst ét nikotinprodukt som for eksempel cigaretter, nikotinposer eller e-cigaretter.

Det betyder, at de seneste års fald i andelen af danskere, der ryger, er stagneret og blandt personer mellem 15 og 29 år ses sågar en mindre stigning i brugen af alle tobaks- og nikotinprodukter.

Samlet set oplever flere danskere at være afhængige af nikotin.

Tallene kommer fra undersøgelsen Danskernes Rygevaner 2022, som hvert andet år måler danskerne tobaks- og nikotinforbrug og er lavet for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen.

- Udviklingen er skuffende, og tallene viser, at prisforhøjelsen var for lille til, at vi kan se en effekt, siger Mads Lind, chefkonsulent i Hjerteforeningen.

Prisen på en pakke cigaretter er i løbet af de seneste to år steget cirka 20 kroner til i dag at koste omkring 60 kroner.

Senest blev prisen hævet med fem kroner 1. januar 2022, men har altså ikke givet færre rygere.

- Det er en meget bekymrende udvikling, fordi vi ved, at nikotin er skadeligt og afhængighedsskabende. Rygning koster mange menneskeliv hvert år, og øger risikoen for en lang række sygdomme, herunder særligt KOL, hjertekarsygdomme og kræftsygdomme, siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Rygning er den største dræber

Ifølge Sundhedsstyrelsen dør cirka 13.600 danskere hvert år som følge af rygning. Det svarer til næsten hvert fjerde dødsfald.

Dermed er rygning den enkeltstående faktor, der er skyld i flest dødsfald i Danmark.

Derfor mener Hjerteforeningen, at prisen skal stige markant, hvis flere danskere skal kvitte cigaretterne.

- Vi kunne se, at flere ønskede at stoppe med at ryge, da prisen steg 15 kroner, men ikke da prisen steg fem kroner. Derfor er prisen nødt til at stige markant, hvis der skal være færre rygere. Vores bud er 90 kroner for en pakke cigaretter, og dermed vil vi komme på niveau med lande som Australien, Norge, England, der har priser på over 100 kroner.

Hjerteforeningen mener desuden, at tobak over tid helt skal udfases.

- Derfor ser vi gerne en plan for, at tobak på et tidspunkt ikke skal være en del af danskernes liv.