Trods krig og bombardementer: 22 syrere er frivilligt rejst hjem

Med næsten 140.000 kroner på lommen kan syrere nu rejse tilbage til hjemlandet.

Den 9. september 2015 vandrede en stor gruppe syriske flygtninge op gennem Danmark på motorvejene. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Selvom Syrien ikke umiddelbart virker til at være det mest sikre land at rejse til, har mindst 22 syriske flygtninge i Danmark siden maj frivilligt valgt at rejse tilbage til hjemlandet.

Dermed er der tale om de første syriske flygtninge, som har opgivet deres opholdsgrundlag i Danmark og er vendt hjem. Det bekræfter Dansk Flygtningehjælp over for DR Nyheder.

Det sker, efter at den tidligere regering og Dansk Folkeparti aftalte, at flygtninge med midlertidig opholdstilladelse fra 1. marts i år kunne få økonomisk støtte – også kendt som repatrieringsstøtte – for at rejse frivilligt hjem.

I den aftale betaler staten for flybilletten samt næsten 140.000 kroner per voksen og 42.000 kroner per barn som hjælp til at etablere sig i hjemlandet. Dertil kommer en lang række udgifter, for eksempel til skolegang og medicin, som den enkelte også kan få betalt af den danske stat.

Syrere har det svært i Danmark

I maj rejste den første syrer hjem, og siden har 22 syriske flygtninge ifølge Dansk Flygtningehjælp altså valgt at opgive deres opholdstilladelse og er rejst tilbage med økonomisk støtte fra den danske stat.

Ifølge Eva Singer, der er asylchef i Dansk Flygtningehjælp, har de hjemrejste syrere haft det svært i Danmark og ønskede derfor at vende hjem.

- De synes, at det er rigtig svært at få adgang til arbejdsmarkedet. Økonomisk er det meget svært for dem at have et fornuftigt og værdigt liv. Og så er der vanskeligheder med familiesammenføring for nogle af dem. Ikke nødvendigvis fordi det er deres koner og børn, men også andre familiemedlemmer, som de ikke kan få til Danmark, og som de savner, og som de føler et ansvar for, fortæller hun.

Minister: Jeg forstår dem godt

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) følger ordningen tæt og har fuld forståelse for, at visse syriske flygtninge ønsker at vende hjem.

- Hvis de tænker, at der er kommet ro på, og de ikke risikerer forfølgelse, så kan jeg godt forstå, at de gerne vil hjem og genopbygge det land, som nogle steder ligger lidt i ruiner.

- Og jeg synes, det er klart bedst, når det foregår frivilligt. Jeg vil jo gerne bringe flygtningepolitikken et sted hen, hvor vi hjælper folk, der har brug for beskyttelse, og hvor vi også hjælper dem på plads i deres eget hjemland, når der er kommet fred og ro. Og det her er et skridt i den rigtige retning, siger ministeren.

Flere syrere er på vej hjem

De 22 syrere, der allerede er rejst hjem, får sandsynligvis snart følgeskab af endnu flere landsmænd. Dansk Flygtningehjælp har for tiden 40 verserende sager med syrere, der ønsker at vende hjem. Her mangler blot den endelige godkendelse fra den enkeltes kommune.

Samtidig modtager organisationen dagligt 20-25 opkald fra syriske flygtninge, som vil høre nærmere om mulighederne for at få økonomisk støtte for at rejse hjem.

- Vi giver en uvildig rådgivning til dem. Vi forklarer reglerne, og hvilke muligheder der er. Og så forklarer vi også konsekvenserne af den beslutning, de er ved at træffe. Og det er afgørende, at de er helt afklaret med, hvad de beslutter. Fordi det på den ene side er frivilligt, men også fordi det er så afgørende, at de opgiver deres opholdstilladelse i Danmark, når de først har truffet beslutningen og er rejst hjem, fortæller Eva Singer.

Kan fortryde og vende tilbage

Hun understreger dog, at de syriske flygtninge inden for et år kan fortryde deres beslutning og vende tilbage til Danmark, hvis de ønsker det. For selvom de fleste rejser til Damaskus, hvor der ikke er aktiv krig – så lurer der andre farer, fortæller Eva Singer.

- De risikerer jo at blive udsat for forskellige former for overgreb. De hører jo både rygter og får også rapporter om folk, som er vendt tilbage, og som har fået meget store problemer og måske er blevet tilbageholdt af myndighederne. Så der er selvfølgelig mange forskellige risici, som de møder, og som de skal forholde sig til, forklarer hun.

Hvis de fortryder, skal flygtningene dog betale alle pengene tilbage.

Her fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om sit syn på ordningen.

Forsker: Ingen sikre steder i Syrien

Selv hvis de syriske flygtninge vælger at rejse til Damaskus, er de ikke i 100 procent sikkerhed fra krig. Det fortæller Helle Malmvig, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i international politik og sikkerhed i Mellemøsten.

- Der er ingen steder i Syrien, hvor det er helt sikkert at rejse til. Det er stadigvæk et land i krig. Der er mest fredeligt i hovedstadsområdet, men det er fred med modifikationer, for i weekenden bombede Israel mål i en forstad til Damaskus, fortæller hun.

Samtidig er hun enig i, at de hjemvendte flygtninge risikerer at blive anholdt og sendt i fængsel.

- For hvis bare et familiemedlem eller en af deres venner har været med i oprøret eller er deserteret fra hæren, risikerer de at blive fængslet, og måske forsvinder de i det, vi kalder "Assads torturfængsler", siger hun.

Her fortæller seniorforsker fra DIIS Helle Malmvig om sikkerhedssituationen i Syrien.

Minister: Vi skal aldrig bruge tvang

Og netop den risiko for fængsling og tilbageholdelse er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) opmærksom på.

- Vi skal aldrig tvinge folk hjem til krig og forfølgelse. Det kommer aldrig til at ske i Danmark. Men der syrere i Danmark og andre steder i Europa, som gerne vil hjem og genopbygge deres land. Det synes jeg, vi har en forpligtigelse til at hjælpe dem til. Men det skal selvfølgelig ske frivilligt, når de bruger den her ordning. Så jeg har fuldstændig ro i maven over den her ordning, og jeg ser kun én mulighed for den, og det er, at den skal styrkes og udvides i fremtiden.

EL: Ulideligt for syrere i Danmark

Hos Enhedslisten mener udlændingeordfører, Rosa Lund, at syrerne til dels vælger at rejse tilbage, fordi den danske udlændingepolitik i flere år har gjort det nærmest ulideligt at være flygtning i Danmark.

- Siden 2015 har syriske flygtninge kun haft midlertidig beskyttelsesstatus. Og det, tror jeg, spiller ind på deres beslutning om at ville vende hjem, siger hun, selvom hun også anerkender deres lyst til at vende hjem for at genopbygge deres land.

Hos Venstre, som står bag den nuværende ordning om repatrieringsstøtte, er udlændingeordfører Mads Fuglede til gengæld meget tilfreds med, at ordningen virker. Og selvom Syrien ifølge Helle Malmvig ikke er et sikkert land, har Mads Fuglede ingen problemer med at bruge penge som incitament for at vende tilbage.

- Vi har et landeudvalg, der uden politisk indblanding bestemmer, hvilke lande Danmark kan sende flygtninge og indvandrere hjem til. Og så længe at pengene ikke er den eneste årsag til, at de vælger at rejse tilbage, synes jeg, at ordningen skal fortsætte, siger han.

Ifølge DR Nyheders oplysninger bor der for tiden cirka 20.000 flygtninge og familiesammenførte fra Syrien i Danmark.