Trods pænt kontakttal for B117 advarer matematisk ekspert: Vi er tættere på flere restriktioner end på færre

Det næste kontakttal for den britiske mutation vil ligge et sted mellem 1,25 og 1,3. Det er højt, siger lektor i matematisk epidemilogi.

Den engelske variant B117 er i vækst, lyder det fra en af landets førende eksperter inden for matematisk epidemiologi. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er ingen grund til at sænke skuldrene og slappe af i lyset af den lave smitte.

Det siger lektor og forsker ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen

- De sidste tal, vi har fra uge fem, indikerer, at vi har en ret kraftig spredning af den britiske variation, så der er ikke rigtig basis for at lukke mere op, siger han.

Og det lyder måske lidt underligt, hvis du var en af dem, der lagde mærke til det seneste kontakttal for den britiske coronamutation B117.

Det ligger ifølge Statens Serum Institut på 0,99 - som er et rigtig godt tal. Og kunne vi fastholde det, så var alle vores bekymringer slut, lyder det fra Viggo Andreasen.

- Så ville epidemien med B117 være aflyst. Den ville ikke vokse, men dø ud til foråret. Problemet er bare, at vi allerede ved, at vi ikke fastholdt det niveau. Tværtimod er den faktisk i vækst, siger han.

Kontakttallet for B117 fra Seruminstituttet baserer sig nemlig på ‘lidt gamle tal’ fra den sidste uge i januar.

Viggo Andreasen har set på det seneste kontakttal for den generelle coronasmitte samt de første faktiske tal for B117 fra februar, som Seruminstituttet netop har udgivet.

- Min lidt upræcise beregning siger, at kontakttallet på B117 er mellem 1,25 og 1,3, og det er højt. Det svarer til det kontakttal, den almindelige corona havde, inden den store epidemi ved juletid, siger Viggo Andreasen.

Og det svarer til, at smittetallene fordobles cirka hver 14. dag.

Ingen grund til at åbne mere op

I går blev 470 personer registreret smittede med coronavirus, og derfor taler man både på Christiansborg og i erhvervslivet om at åbne mere op for samfundet. Men det er for tidligt, mener han.

- Selvom der stadig er forholdsvist få, der er smittede med B117, når det tal altså at blive rigeligt højt inden foråret. Så vi kan ikke styre epidemien af B117, hvis ikke vi får det kontaktal ned inden for de næste par uger, siger Viggo Andreasen.

Derfor giver det ikke meget mening at snakke om mere genåbning.

- Vi står i den situation, hvor vi er tættere på flere restriktioner end på færre restriktioner. Med det nuværende kontakttal, så ser vi ind i en ganske stor epidemi i slutningen af marts, siger Viggo Andreasen.

Tyra Grove Krause, der er afdelingschef på Statens Serum Institut, afviser også, at der på baggrund af kontaktallet på 0,99 for B117 skal lempes mere på restriktionerne.

- Vi skal huske, at der er en usikkerhed i de her kontakttalsberegninger, og vi har altså kun set det i en uge, at det har ligget lige under én, og det kan godt være, billedet ændrer sig i næste uge, siger hun.

Usikre tal

Man skal generelt være påpasselige med at konkludere alt for meget på baggrund af en enkelt uge. Det siger Laust Hvas Mortensen, der er chefkonsulent i Danmarks Statistik og professor ved Afdeling for Epidemiologi på Københavns Universitet.

- Der er så stor usikkerhed i de data, der kommer ind, og så er der også tilfældig variation fra uge til uge, siger Laust Hvas Mortensen, som beskriver Viggo Andreasen som ‘den ultimative ekspert i, hvor meget de forskellige varianter smitter’.

Desuden er tallene for B117 fortsat så små, at tallene har en vis usikkerhed. Det er Viggo Andreasen helt enig i.

- Det er rigtigt, at vi er nede i tal, hvor usikkerheden begynder at spille en rolle. Man kan så sige, at nu har vi set antallet af B117 vokse fra uge til uge, og derfor tror vi på, at det er en rigtig trend, siger han.