Trodser du de voksnes advarsel og tager til 'puttefest'? Eksperter giver råd til en god fest

De gode råd gælder naturligvis også dig, der ikke skal til at tage hul på årets puttefester.

Tusindvis af gymnasieelever samles hvert år til introfester uden for skolen. De bliver kaldt puttefester, da de nye 1.g'ere flere steder har navnet "putter". (Foto: Mathias Eis © Ritzau Scanpix)

De danske dressurryttere har høstet medaljer, og Vingegaards tour-triumf kan ingen tage pynten af, men hvis der er en disciplin, hvor vi danskere for alvor er ubestridte mestre, så er det druk.

Ikke mindst de danske unge, der år efter år løber med titlen som dem, der drikker mest i Europa.

Det kommer blandt andet til udtryk, når der i Dyrehaven nord for København afholdes årets stort anlagte puttefest, der, inden corona, har trukket op mod 10.000 unge fra de omkringliggende gymnasier til.

Festerne og drukken har et omfang, der har fået Danske Gymnasier til decideret at advare mod introfester a la den i Dyrehaven, der ikke foregår på gymnasiets område.

Samtidig skriver Sundhedsstyrelsen, at "alkoholforbruget blandt unge stiger markant ved overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, særligt blandt unge, der begynder på gymnasiet".

Og sådan bliver det nok også for en lang række af de nystartede 1.g'ere, der både skal til introfester og alt muligt andet i løbet af de næste tre år.

Men store mængder alkohol er absolut ikke uden problemer. Derfor har vi bedt to eksperter om at komme med deres råd til, hvordan man drikker sig fuld på den mest fornuftige måde, hvis man nu har valgt, at den skal have fuld Gaddafi.

Få noget i skrutten

Det er en god idé at få noget mad, der fylder noget. Bagekartofler, pasta eller lignende, lyder det fra eksperterne. (Foto: Dominick Reuter © Scanpix Denmark)

Indledningsvis vil både Morten Hesse, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning, og Peter Lund Madsen, der er hjerneforsker, gerne understrege, at det allerbedste råd selvfølgelig er at holde sin promille helt i bund. Velvidende, at det råd relativt ofte ryger over skulderen på danske unge, så vil de gerne komme med et andet.

- Inden man går i gang, skal man have spist godt, forklarer Peter Lund Madsen, der har lavet en hel udsendelse om danske unges druk i gymnasiet.

Han suppleres af Morten Hesse, der forsker i blandt andet rusmidlers virkning - herunder tømmermænd.

- Så skal tarmene både optage maden og den alkohol, der kommer ned. Det er en god måde at slippe for en ”peak promille”, hvor man drikker på tom mave og så pludseligt er sendt helt af sted, lyder det.

Hold dig til øl og alkoholsodavand

Nøjes du med en kold øl eller en læskende Breezer, så er der større chance for, at du når at opdage, når din brandert er ved at vokse sig for stor. (Foto: Celina Dahl © Ritzau Scanpix)

Selvom det kan være mere skånsomt for den beskedne pengepung at købe en flaske dårlig vodka frem for en masse øl, så er der alt mulig grund til at gå i en stor bue uden om hård sprut, når du drikker.

- Øl og alkoholsodavand er bedre end sprut og vin. Det kan en 15-16-17-årig krop sagtens have en fest på. Og det giver en bedre chance for at se sine klassekammerater i øjnene dagen efter, siger Morten Hesse.

- Det går ikke så hurtigt, så du får en bedre mulighed for at mærke, hvor fuld du egentlig er, supplerer Peter Lund Madsen.

Parker drukspillet til fordel for flirt

Der er visse ting, der slår følelsen af at vinde 3-0 i ølbowling, minder Morten Hesse om. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Ritzau Scanpix)

Mens den danske drukkultur sender den rød-hvide lever på overarbejde hos folk i alle aldre, så kendetegnes unge menneskers druk ofte af en lang række drukspil. Ølbowling, flunky-ball, beer pong for blot at nævne et par stykker.

Men der er altså rigtig mange gode alternativer til drukspillene - og dem bør man gøre brug af, siger Morten Hesse.

- Prøv at begrænse drukspillene lidt og flirt lidt mere. Når du sidder og spiller drukspil eller drikker ølbong, så lærer de andre hinanden at kende, og kysser og snakker og bliver kærester og venner.

Tænk dig om en ekstra gang

Danske unge slår sig, når de drikker. Gør dit bedste for at undgå det, lyder det gode råd. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Selvom du kan føle dig decideret usårlig, når promillen peaker, så taler statistikkerne deres helt klare sprog. Rigtig mange unge kommer til skade, når de drikker sig fulde.

Og det kan få voldsomme konsekvenser, lyder det fra hjerneforsker Peter Lund Madsen.

- Unge kommer til skade, når de er fulde. Det vil de også gøre til puttefesterne. Men pas særligt på hovedet, det er virkelig dårligt at slå. Selvom det kun er små slag, kan det give senfølger, og der er skal ikke ret meget til, så kan man faktisk blive invalid.

Og selvom det her muligvis er det vigtigste råd på vores liste, så er du som ungt menneske disponeret til at ignorere det.

- Unge hjerner er designet til ikke at være bange for fare, og når man så drikker, så forsvinder evnen til at forudse konsekvenserne ved ens handlinger yderligere. Samtidig får man jo også dårligere motorik og balance, når man er meget fuld, siger Peter Lund Madsen.

Så lige præcis det råd kan du måske med fordel bede dine venner om at hjælpe dig med at følge.

Ha' en base, hvis uheldet er ude

Det er en rigtig god idé at have en klar aftale med sine venner om, hvor man skal ende henne, hvis man bliver for fuld. En aftale, man laver inden man drikker de første dråber alkohol. (Foto: Celina Dahl © Ritzau Scanpix)

Får du ikke lettet på gassen i tide, og ender du med at blive sejlende stiv, så er det gode råd at have været fornuftig, inden du hældte alkohol indenbords.

- Jeg vil faktisk anbefale to ting: at man får aftalt med sine venner, at skulle det nu gå galt, og man bliver hamrende fuld, så sørg for, at vennerne tager dig et sted hen, hvor man lige kan få lidt fred og ro, hvis det er.

- Og så sørg for at have fortalt dem om en base, du kan komme hjem til, hvis du bliver alt for fuld. Hvis det er helt utænkeligt, at det kan være hos dine forældre, så find et andet sted med nogle fornuftige mennesker, som ikke bare efterlader dig et eller andet helt åndssvagt sted, siger Morten Hesse.

Det er dog at foretrække, at "basen" har en voksen, der kan vurdere din situation, når du kommer hjem.

- Det er bedre, at nogen ringer til en ambulance, end at ingen gør det. En alkoholforgiftning er ikke for sjov, siger Morten Hesse.

Føler du, at du har problemer med dit alkoholforbrug, så tag fat på Alkohollinjen Ung til en uforpligtende snak på: 80200500.