Troels Lund: Enhver ansvarlig borgmester bør gøre som Odense

Granskning af kontanthjælpsmodtageres sygepapirer skal udbredes, mener minister

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) opfordrer landets borgmestre til at kopiere 'Odense-metoden' med at granske kontanthjælpsmodtageres sygepapirer. Arkivfoto. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

‘Odense-metoden’ bør udbredes til resten af landet. Sådan lyder opfordringen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), efter Odense Kommune har fået ni ud af 10 sygemeldte indvandrerkvinder tilbage i jobkøen.

Metoden går ud på, at en leder, sociallæge og socialrådgiver i fællesskab gennemgår de ikke-jobklare kvinders sygepapirer.

- Jeg håber, at alle ansvarlige borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer vil lære af, hvad man gør i Odense. Der er ikke nogen grund til at opfinde den dybe tallerken igen. Her har man jo netop set, ved at gennemgå en lang række sager, at der faktisk er rigtig mange med anden etnisk baggrund der er i stand til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Metodisk gennemgang

Odense Kommune besluttede i foråret at gennemgå de ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere, som havde sparsom eller ingen erfaring med arbejdsmarkedet. I forbindelse med undersøgelsen fandt kommunen ud af, at ikke-vestlige indvandrerkvinder udgjorde knap en fjerdedel af gruppen.

På landsplan er tendensen den samme. Her modtager mere end hver tiende kvindelige indvandrer eller efterkommer en kontanthjælpsydelse og er samtidig vurderet som ‘ikke-jobparat’. Helt nøjagtigt 11,9 procent. Til sammenligning er andelen blandt danske kvinder på 2,2 procent, viser nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Ikke sygdom alene

Efter at have gransket 30 sager kom Odense Kommunes task force frem til, at 10 procent var decideret syge og dermed ikke-jobklare. For det resterende 90 procent var det ikke helbredet alene, der holdt dem væk fra arbejdsmarkedet.

Dansk Arbejdsgiverforening mener, at man tidligere er gået forkert til ikke-jobklare modtagere af kontantydelser.

- Andre kommuner bør kigge på, om gruppen faktisk kan arbejde. Kan de det, skal de have beskeden ‘du er faktisk jobparat og vi tror på, at du kan tage et arbejde’, siger specialkonsulent Berit Toft Fihl.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil nu besøge specialgruppen for at finde inspiration til, hvordan Odense-modellen kan blive udbredt.