Truede iranere efterforskes for terrorbilligelse

Iranere, som er i fare for et angreb i Danmark, efterforskes selv for kriminalitet, oplyser PET.

Kø ved Nyborg i forbindelse med den store politiaktion 28. september. Det drejede sig om at forhindre iranske agenter i at udføre et attentat. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun de iranske efterretningsmyndigheder, der er i dansk politis søgelys i øjeblikket.

Medlemmerne af ASMLA i Danmark efterforskes for at have hyldet det blodige angreb, som i september kostede 25 mennesker livet i Iran 22. september.

Det oplyser PET-chef Finn Borch Andersen.

- Det efterforsker vi i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Gruppen kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt.

- Når alt dette er sagt, er det vigtigt at nævne, at vi selvfølgelig også er meget opmærksomme på, hvorvidt medlemmer af ASMLA har overtrådt straffeloven ved eksempelvis at billige angrebet i Iran den 22. september, siger Finn Borch Andersen.

En person anholdt

Meldingen kommer, efter at PET tirsdag fortæller, at den iranske efterretningstjeneste planlægger et angreb mod tre herboende iranere.

En mand med norsk statsborgerskab og iranske rødder er anholdt, sigtet og varetægtsfængslet. Motivet for attentatplanerne menes at være, at ASMLA har billiget angrebet i Iran i september.

I Holland efterforsker man i øjeblikket en lignende sag, hvor ASMLA er involveret. Her blev et ASMLA-medlem skudt og dræbt i Holland sidste år.

Drabet er ikke opklaret, men siden er to iranske diplomater blevet udvist fra Holland uden forklaring, har Jyllands-Posten tidligere beskrevet.

I straffeloven er der en bestemmelse under paragraf 136, som handler om at tilskynde til en forbrydelse.

Herhjemme har domstolene efterhånden behandlet en del af den slags sager, hvor flere er dømt for at have hyldet angreb, både herhjemme og i udlandet.

/ritzau/