Trump vil normalisere forholdet til Rusland

USA´s kommende præsident Trump og Ruslands præsident Putin har forsikret hinanden om, at de vil normalisere forholdet mellem de to stater.

Putins udtalelse faldt i forbindelse med et møde mellem lederne ved Stillehavet og i Asien.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, oplyser, at USA's kommende præsident, Donald Trump, har forsikret ham om, at han er indstillet på at forbedre forholdet mellem de to lande.

Putins udtalelse faldt søndag i forbindelse med afslutningen af Apec-topmødet i Peru mellem lederne ved Stillehavet og i Asien.

- Den kommende præsident (Trump, red.) bekræftede, at han er villig til at normalisere de russisk-amerikanske relationer. Jeg sagde det samme til ham. Vi drøftede ikke, hvornår og hvor vi skal mødes, siger Putin med henvisning til en telefonsamtale mellem de to for nylig.

Donald Trump tiltræder som præsident 20. januar og deltog ikke i Apec-mødet i Perus hovedstad, Lima.

Siden Rusland i 2014 annekterede halvøen Krim fra Ukraine, har de to stormagter været på kant med hinanden. Og Ruslands involvering i krigen i Syrien har forværret forholdet.

Netop situationen i Ukraine kom præsident Barack Obama ind på under en fire minutter lang samtale med Putin søndag.

Obama gjorde det ifølge nyhedsbureauet AFP klart, at han vil skubbe på for at få krisen i Ukraine løst, inden han forlader Det Hvide Hus.

- Jeg opfordrede ham til at beordre sine forhandlere til at samarbejde med os sammen med Frankrig, Tyskland og Ukraine for at se, om vi kan ordne det, inden min periode udløber, oplyser Obama på et pressemøde i Lima.

I 2015 blev statslederne fra Rusland, Tyskland, Frankrig og Ukraine på et møde i Minsk i Hviderusland enige om en aftale om våbenhvile i det uroplagede østlige Ukraine. Våbenhvilen er dog blevet brudt med jævne mellemrum.

Mens Obama tilsyneladende aner et håb om, at der kan indgås en varig aftale om Ukraine, så ser han pessimistisk på mulighederne for at få at en stopper for krigen i Syrien.

- Jeg ikke optimist med hensyn til udsigterne for Syrien på kort sigt, siger han ifølge AFP.

- Da Rusland og Iran besluttede sig for at støtte Assad (præsident Bashar al-Assad, red.) med voldsomme luftangreb, så er det meget svært at se, hvordan selv en veltrænet og dedikeret moderat opposition skulle kunne holde stand, tilføjer Obama.

Putin fortæller, at han under søndagens møde takkede Obama for deres samarbejde gennem årene.

- Jeg fortalte ham, at vi vil være glade for at se ham (Obama, red.) i Rusland på hvilket som helst tidspunkt, hvis han ønsker det og kan, siger Putin.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter