Misbrugere og hjemløse i Odense oplever, at de i stigende grad bliver udsat for vold, afpresning og grove overfald, som bandemiljøet i byen står bag.
Det har blandt andet ført til, at fem hjemløse over de seneste seks uger har været nødt til at gå under jorden med hjælp fra Odense Kommune.
Isabella Mittelstein, der er stifter af Projekt Husvild, som er en frivillig organisation, der hjælper udsatte borgere, fortæller om flere meget grove episoder.
- Vi har haft folk, der har fået klippet fingre af.
Odense har flere gange tidligere har problemer med bandemedlemmer, der har truet og tæsket hjemløse. Men det, der sker nu, er meget værre end tidligere, siger Isabella Mittelstein.
- Vi har også haft en ung mand, der har været en tur ude på Stige Ø, hvor han kom tilbage gennemtæsket. Han havde et hul i baghovedet og var blevet bidt i låret og armen af en kamphund, siger hun.
Trusler på livet
DR har mødt manden, der blev tæsket på Stige Ø på en hemmelig adresse. Han ønsker ikke at stå frem med sin identitet.
- Banderne har tvunget mig til at sælge forskellige ting. Da jeg ikke kunne leve op til det, de ønskede, blev jeg kørt væk i en bil og angrebet af fire mennesker og en hund. De fortalte flere gange, at de ejer mig, fortæller han.
- Kommer jeg tilbage, bliver jeg slået ihjel. Det har jeg direkte fået at vide. Så jeg er blevet nødt til at tage væk.
Flere af de udsatte borgere, DR har mødt, fortæller blandt andet også, at de er blevet hvervet til at sælge stoffer mod deres vilje, at de har fået såkaldte 'dummebøder', som de skal betale, og at de har modtaget trusler på livet.
Nogle borgere fortæller også, at de er blevet røvet og truet af bandemedlemmer uden at have et udestående med dem.
Det er langt fra første gang, at bandemedlemmer har truet udsatte borgere i Odense.
Tilbage i 2017 skrev DR Nyheder blandt andet om episoder om trusler mod hjemløse af medlemmer af banden Black Army.
DR er bekendt med identiteten på de borgere, der har udtalt sig til os.
Stoffer og dummebøder
Siden 2017 - hvor banden Black Army nedlagde sig selv - har der ikke officielt eksisteret bander Fyn.
Men ifølge Projekt Husvild og de hjemløse opererer de tidligere bandemedlemmer stadig. Og nogle gange er de hjemløse involverede netop i salget af stoffer.
- Mange af vores brugere (de hjemløse, red.) sælger jo for de her mennesker. Og når en bruger er blev ransaget, og politiet har konfiskeret deres stoffer, kommer de selv i gæld til de her bander, for der er kun en til at betale det, og det er den lille mand, der står på gaden, siger Isabella Mittelstein.
Hos Fyns Politi kan leder af Civilpatruljen, Per Sterobo, godt genkende det billede.
- Vi har fået flere anmeldelser den seneste tid. Det er jo udsatte borgere, så det er ikke altid, de henvender sig, men Odense Kommunes medarbejdere har kontaktet os og kan bekræfte det billede.
Per Sterobo oplyser, at Fyns Politi i nogle tilfælde ved, hvem der står bag truslerne mod de hjemløse.
- De tilhører grupperinger, og hvad vi betegner som bander, siger han.
14.07: Det fremgik tidligere af artiklen, at politiet peger på en særlig gruppe, som står bag truslerne. Det er ikke korrekt. Artiklen er rettet.