Trusler i SAS: 'Har du aldrig hørt om den lov, der hedder jungleloven?'

Medarbejderne i SAS har genoptaget arbejdet efter strejke.

(Foto: © PAUL HANNA, Scanpix)

SAS' bagagemedarbejdere har her til eftermiddag genoptaget arbejdet efter dagens strejke.

En fagforeningsstrid havde ellers fået bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling til at nedlægge arbejdet for tredje gang på en uge, men medarbejdergruppen er nu blevet pålagt at genoptage arbejdet af Arbejdsretten.

Årsagen til strejken skal tilsyneladende findes i, at en medarbejder, der er ansat som vikar i bagagehåndteringen, har valgt at være medlem af en anden fagforening end 3F.

Medarbejderen har nægtet at bøje sig for sine kollegaers krav om at melde sig ind i 3F.

DR kender ikke identiteten på den pågældende vikar.

Trusler på optagelse

En lydoptagelse, som Berlingske er kommet i besiddelse af, viser, at den pågældende vikar er blevet truet af to af sine kollegaer. Hele lydfilen kan høres hos Berlingske her.

På lydoptagelsen kan man høre, at medarbejderen bliver konfronteret af to kollegaer, der med henvisning til jungleloven beder vikaren rette ind og melde sig ind i 3F.

- Prøv at høre her. Hvis du skal være herude, så skal du selvfølgelig være medlem lige som alle vi andre, siger den ene kollega til vikaren og fortsætter:

- Har du aldrig hørt om den lov, der hedder jungleloven? Jungleloven den lever herude.

Samme medarbejder forsikrer vikaren om, at han "ikke vil få én eneste kammerat herude" og kalder ham "klam" mens, den anden kollega antyder, at vikaren vil blive fyret, hvis han ikke melder sig ind i 3F.

- Man kan også vende den om og sige, at når gutterne går i kælderen (strejker, red.), fordi du ikke er organiseret, og det koster firmaet 15 millioner, så kan du prøve at forestille dig, hvad chefen har af holdning til din ansættelse, lyder det på optagelsen.

Hos SAS derimod forsikrer man, at man støtter op om retten til selv at vælge sit fagforbund:

- Det er en dybt alvorlig og uholdbar situation. Vi kan ikke acceptere, at trusler forekommer i vores virksomhed. Enhver SAS-medarbejder har altid ret til frit at vælge fagforening. Det vil vi altid stå fast på, og det er en principiel sag om at tilsidesætte foreningsfrihed. Den ulovlige strejke har allerede påvirket over 6.000 passagerer, og vi har måttet aflyse 74 fly i sidste uge, siger Karin Nyman, kommunikationsdirektør i SAS.

3F tager afstand fra trusler

Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, tager afstand fra brugen af trusler, som medarbejderen i lufthavnen er blevet udsat for.

- Det er absolut ikke i orden at udsætte kolleger for trusler, som det desværre er sket. Det er ikke 3F's måde at arbejde på.

- Jeg har noteret mig, at den pågældende, der er gået langt over stregen, efterfølgende har valgt at trække sig fra sine hverv i 3F, og at der er tale om en afsluttet personalesag, siger Henrik Bay-Clausen i en pressemeddelelse.

Henrik Bay-Clausen siger dog efterfølgende, at de tre strejker ikke bunder i, at vikaren ikke er medlem af 3F, men i, at han har optaget sine kollegaer – en handling, som Henrik Bay-Clausen kalder "brændstoffet på bålet".

Bagagemedarbejderne genoptog arbejdet efter, at Arbejdsretten havde indskærpet, at strejken var overenskomststridig. Samtidig valgte SAS at sende den vikaransatte bagagemedarbejder hjem fra arbejde. Han er nu velkommen tilbage, skriver Ritzau.