Trusler mod politikere på nettet truer demokratiet

Både politikere og forskere er enige om, at den chikane og de trusler som debattører møder online, kan være en trussel mod demokratiet.

Det er mails som disse, som flere af landets folketingspolitikere modtager - i perioder op til flere gange om ugen. (© DR)

Omfanget af chikane og trusler i mails og på de sociale medier har nået et niveau, hvor det kan være en decideret trussel for demokratiet.

Det vurderer professor og forsker i it-etik ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug, der er medlem af Etisk Råd.

- Det kan påvirke lysten og motivationen til at tage del i demokratiet og stille op til valg. Og så begynder demokratiet for alvor at lide, siger han.

- Vi har jo brug for mennesker, som er villige til at gå ind i det arbejde og varetage og repræsentere interesser i befolkningen, og så hjælper det ikke, at de mister motivationen, fordi de udsættes for trusler, eller de ved de kan blive udsat for trusler.

Kan afholde folk fra politik

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen er én af de politikere, som ofte - i perioder flere gange om ugen - kan finde trusler eller chikane i sin mailbakke eller på sin Facebook-væg.

Hun har efterhånden udviklet hård hud overfor de grove henvendelser, men hun frygter, at det helt kan afholde folk fra at blande sig.

- Jeg tror virkelig, det er farligt for demokratiet, hvis vi bare accepterer, at det er sådan, siger hun.

I en anden ende af det politiske spekter er holdningen den samme. Venstres retsordfører Karsten Lauritzen modtager også ubehageligheder ugentligt.

- Jeg betragter det egentlig som et stort demokratisk problem. Jeg er efterhånden blevet hærdet, og det er mange af mine kollegaer også, men jeg tror, det afholder folk fra at gå ind i politik, siger han.

Det må stå for folks egen regnin

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) mener dog ikke, at problemet skal blæses større op, end det er.

Han tror, at de fleste politikere er gode til at distancere de ubehagelige beskeder, og at de sociale medier først og fremmest er et demokratisk gode.

- Men det er klart, at hvis man skal blive ved med at have lysten til det, også fra politikernes side, skal man jo helst ikke bare få lukket sådan en spand bæ udover sig, hver gang at man åbner sin computer, siger han.

- Så jeg kunne godt tænke mig, at man måske kunne få sorteret det værste af det der fra.

Et problem allerede nu

Jakob Linaa Jensen er lektor i medievidenskab på Aarhus Universitet og har blandt andet forsket i netdebatter og sociale medier.

Han mener, at samfundsdebatten igennem de sidste 10-20 år er blevet forrået generelt, og at onlinechikanen afspejler dette. Og det er en trussel, mener han.

- Et demokrati er først og fremmest baseret på en hvis respekt for hinanden og en hvis respekt for samtalen. Man kan godt være uenig, men man kan alligevel godt mødes på nogle lige vilkår, forklarer han.

- Hvis vi ser en øget forråelse, så er det jo et demokratisk problem - det er det sådan set allerede nu.