Tryghedschef i Mjølnerparken: Beboere kan slappe af igen

Folk i Mjølnerparken tror på, at banderne holder deres aftale om ikke at bekrige hinanden, fortæller Eskild Dahl Pedersen.

Bandekonflikten har ført til, at tre personer er blevet skudt og dræbt, og 25 er blevet ramt af skud. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Det seneste døgn er der faldet ro på blandt beboerne i Mjølnerparken på ydre Nørrebro, efter flere måneder med en verserende bandekonflikt og flere skyderier, hvor to er blevet dræbt omkring boligområdet.

Det fortæller Eskild Dahl Pedersen, der er tryghedschef og sekretariatsleder for den boligsociale indsats i Mjølnerparken.

- Jeg har talt med både voksne og unge beboere, og det er alles indtryk, at der nu er fred på Nørrebro. Folk er begyndt at slappe af, og dem jeg har talt med, mener, at det er en realitet, at banderne lader hinanden være i fred. Vi tror på aftalen, siger han.

I går kunne DR Nyheder fortælle, at der sent mandag aften var faldet en aftale på plads mellem toneangivende personer fra Nørrebro-banderne Loyal To Familia og Brothas, hvor man lover ikke at bekrige hinanden.

Politiet har siden i sommer været massivt til stede på Nørrebro og flere gange forlænget visitationszonen, der på nuværende tidspunkt gælder frem til den 21. december.

Men selvom det tyder på, at beboere i og omkring Mjølnerparken er beroliget, så håber Eskild Dahl Pedersen, at politiet vil forsætte arbejdet.

- Hvis man ikke fastholder det massive pres fra myndighedernes side, så kommer bandekonflikten tilbage. Derfor tror jeg heller ikke på, at politiet er ude af Nørrebro de første par måneder. Beboerne på Nørrebro skal stadig mærke, at staten er den stærkeste i bydelen. Det tror jeg, at alle har en interesse i, siger han.

Essentielt med præventiv indsats

Udover statens tryghed, så ser Eskild Dahl Pedersen gerne, at de forebyggende indsatser bliver intensiveret, så de forskellige aktører får greb om de helt unge, inden de bliver involveret i kriminalitet.

- Det er helt afgørende, at det præventive arbejde, hvor folk får en uddannelse og et job, fortsætter. Og det skal måske kører endnu stærkere i de kommende år. Vi har nogle gode konjunkturer i Danmark og råd til at få alle med, hvis vi vil, siger han og fortsætter:

- Det er også afgørende, at få dem, der sidder i fængsel, på rette køl. Kriminalforsorgen og kommunerne skal være bevidste om, at de unge skal have noget fornuftigt at komme ud til - det vil sige et sted at bo, en uddannelse og et arbejde.

Porøs aftale mellem grupperingerne

Konflikten mellem Loyal To Familia og Brothas har ifølge DR Nyheders oplysninger handlet om en række forskellige ting. Mjølnerparken er i særdeleshed blevet involveret, fordi Loyal To Familia har ønsket at komme ind i området og udøve deres kriminelle aktiviteter der.

Grupperingen Brothas, der holder til i Mjølnerparken, har forsøgt at stå imod presset og kæmpet for deres territorium.

Ifølge DR Nyheders retskorrespondent Trine Maria Ilsøe handler aftalen netop om, at de to grupperinger skal holde sig fra hinandens områder.

- Vi ved, at de blandt andet har aftalt, at man lader være med at gå ind på det, man kalder hinandens territorier. Man lader være med at provokere hinanden, og man lader være med at søge konfrontationer. Men sådan nogle aftaler er altid porøse, siger hun og fortsætter:

- Men vi har set i andre bandekonflikter, både i 2012 men også tilbage i den gamle rockerkrig i Danmark, at på et tidspunkt så oplever grupperne en træthed. Det er tit dårligt for deres forretning at have politiet lige i hælene og hele tiden få vendt deres lommer i visitationszonen.

Siden i sommer har bandekonflikten ført til 42 skudepisoder i Københavns gader. Tre personer er blevet skudt og dræbt, og 25 er blevet ramt af skud.

Politiet er stadig i gang med en omfattende efterforskning, og flere personer med banderelation er de seneste uger blevet varetægtsfængslet og sigtet for at planlægge og medvirke til drab og drabsforsøg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk