Tunesere kan måske ikke hjemsendes

De to tunesiske statsborgere, som er anholdt i tegner-sagen, skal udvises. Men de to mænd kan klage over afgørelsen og det gør de måske klogt i, for Tunesien er kendt for systematisk at torturere islamister.

De to tuneseres hustruer ender måske med at kunne beholde deres mænd i Danmark, mener en advokat med speciale i udlændingesager.

De to tunesiske statsborgere, som i går blev anholdt sammen med en 40-årig marokkaner med dansk statsborgerskab, skal udvises. Det er en ren administrativ beslutning uden om de danske domstole.

Men de to mænd kan klage over afgørelsen og det gør de måske klogt i, for Tunesien er kendt for systematisk at torturere islamister.

- Tunesien er kendt for ikke at være en retsstat, kendt for systematisk at torturere politiske fanger og kendt for systematisk at torturere islamister, siger Marc Schade-Poulsen, der er direktør for Euro-Mediterranean Human Rights Network, der er et menneskerettighedsnetværk under EU.

Udviser ikke til tortur

Det er klokkeklart i de danske love, at vi ikke udviser mennesker til lande, hvor der er udpræget risiko for, at de vil blive udsat for tortur eller det, der er værre, siger Gunnar Homann, der er advokat med speciale i udlændingesager.

I disse tilfælde kan Flygtningenævnet nemlig træde ind.

- De kan sige, at så må den pågældende ikke udvises ti hjemlandet, fordi vedkommende i tilfælde af udvisning risikerer overgreb af meget alvorlig art. For eksempel dødsstraf, tortur eller umenneskelig nedværdigende behandling, siger Gunnar Homann.

Absolut beskyttelse

Og det ligger fast, uanset hvor alvorlig en forbrydelse, der er begået, eller hvilke planer man har haft.

- Der er tale om en absolut beskyttelse, siger Gunnar Homann.

Marc Schade-Poulsen fra Euro-Mediterranean Human Rights Network mener slet ikke, at man kan udvise nogen til Tunesien.

- Hvis de bliver udvist til Tunesien er der meget stor risiko for, at de bliver tortureret. Tunesien er en af de værste diktaturstater i den arabiske verden, siger han.

Kan blive løsladt

Selv i tidligere sager, hvor personer er blevet dømt til udvisning - og altså ikke bare blevet administrativt udvist - er der ifølge advokat Gunnar Homann eksempler på, at de udviste er blevet sat på fri fod.

Derfor mener han, at de to tunesere kan ende med at blive løsladt.

-Min vurdering vil være, at hvis flygtningenævnet siger, at de ikke må udsendes til hjemlandet eller noget land, hvor de risikerer at blive udleveret til hjemlandet, så må de løslades.

Facebook
Twitter